Spaanse grens weer vrij voor vrachtverkeer

MADRID, 20 okt. Spaanse vakbonden en de regering in Madrid hebben gisteravond een akkoord bereikt over het beeindigen van de blokkades door vrachtwagenchauffeurs aan de Spaans-Franse grens.

De grensovergang La Junquera in Catalonie werd nagenoeg vrijgemaakt. Volgens een eerste schatting van de Spaanse vakbonden hebben de acties zeker 250 miljard pesetas gekost (4,5 miljard gulden). De blokkade van grensovergangen tussen Italie en Oostenrijk als gevolg van een conflict over vrachtvervoer wordt voortgezet.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van verkeer en waterstaat zei dat de situatie bij de grensovergang Irun in Baskenland vrijdagavond nog zeer chaotisch was. Het bereikte akkoord in Spanje voorziet onder meer in een automatische herziening van de vervoerstarieven in verband met de sterk gestegen brandstofprijzen door de Golfcrisis.

De staking, waarvan ook veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs en transportondernemingen nadeel ondervinden, veroorzaakte in heel Spanje en Portugal een chaos. Tien dagen was het Iberisch schiereiland afgesloten voor aanvoer van goederen over de weg. Er was geen internationaal treinverkeer mogelijk, omdat Franse chauffeurs de spoorwegovergangen bij de Spaanse grens blokkeerden. Reizigers moesten te voet de grens over. (ANP, DPA, AP, Reuter)