Oostduitse recruten in Bundeswehr

BAD SALZUNGEN, 20 okt. De eerste Oostduitse recruten die zijn toegetreden tot de Bundeswehr, nu het leger van het verenigde Duitsland, hebben gisteren trouw gezworen aan hun land. Enkele honderden mensen waren aanwezig in Bad Salzungen, een rustige plaats in Midden-Duitsland, toen 206 jonge Oostduitsers bijeen kwamen op het centrale plein van het 21.000 inwoners tellende stadje. 'De soldaten die hier in Bad Salzungen zijn gestationeerd zijn geen bezettingsmacht noch de verlengde arm van een dictatuur', aldus minister Stoltenberg van defensie. 'Het is hun taak hun medeburgers, ons land en onze grondwet te beschermen tegen geweldsdreiging.'

Met de Duitse eenwording is het 90.000 man sterke Oostduitse leger, het Nationaal Volksleger, onderdeel van de Bundeswehr geworden. 'Het is een gek idee om in de Bundeswehr te zitten, als je hoort wat er allemaal in het Nationale Volksleger gebeurde', aldus een van de kersverse soldaten.

Om twaalf uur gistermiddag las een officier de eed van trouw voor, die door de soladten regel voor regel werd nagezegd. 'Ik zweer dat ik de Bondsrepubliek Duitsland trouw zal dienen en de wetten en vrijheden van het Duitse volk dapper zal verdedigen.' Een militaire kapel speelde daarna het volkslied. Een jaar geleden zouden de recruten nog achttien maanden hebben moeten dienen en zouden ze nog hebben moeten beloven hun land te verdedigen tegen de klassevijand West-Duitsland. Nu hoeven slechts twaalf maanden te dienen.

Een handjevol demonstranten kwam tegen de militaire dienstplicht demonstreren. Die is niet meer nodig, aangezien de Koude Oorlog voorbij is, zeiden ze. De plaatselijke Groene activist Waltraut Prager verklaarde: 'Jonge mannen in de Bundeswehr laten dienen is geen overtuigende manier om de werkloosheid te verlichten.'