Noorse kroon vast aan Ecu

OSLO, 20 okt. De munteenheid van Noorwegen, de kroon, wordt gekoppeld aan de ECU (2,33 gulden), de kunstmatige rekenheid van de Europese Gemeenschap. Het besluit is genomen om de Noorse kroon (29 cent) te vrijwaren van al te grote koersschommelingen en om een lager rentepeil te bereiken, zo heeft de Noorse minister van financien, Arne Skauge, gisteren gezegd.

Volgens financiele kringen in Londen mag de kroon ten opzichte van de ECU maximaal 2,25 procent naar boven en naar beneden afwijken. Bij een groter verschil moet de Noorse centrale bank ingrijpen door op de wisselmarkt kronen te kopen of te verkopen.

De toegestane afwijking van 2,25 procent is dezelfde als de marge die geldt voor de munteenheden binnen het Europese Monetaire Systeem (EMS) van de EG, uitgezonder de Spaanse peseta en het Britse pond. Dat systeem is bedoeld om de munteenheden van de diverse EG-landen niet al te sterk te laten schommelen. Noorwegen heeft de afgelopen maand laten weten de kroon officieel in het EMS te willen laten opnemen. Noorwegen is geen lid van de EG, wel van de EVA, de Europese vrijhandelsassociatie. (DPA, AP)