Mijn enige vriend

Wanneer het druk is op de beurs is het vloervolk vol haast, gespannen, serieus en heeft nergens tijd voor. Maar in de stille en weinig profijtelijke Koeweit-maanden worden de teugels even gevierd en breekt de ware aard soms door de materialistische wolken die er om een optiehandelaar lijken te hangen. Dan is er tijd voor een lange lunch, humor en een serieus gesprek waarin de zelfspot en zin voor de realiteit niet ontbreken.

Op weg naar een van die lunches ontwaart een handelaar aan een tafel in een gelegenheid tegenover de Optiebeurs een hooggeplaatste medewerker van die beurs. Hij bedenkt zich geen ogenblik, trekt verscholen achter een reclamebord een minuscule telefoon uit zijn binnenzak en draait het nummer van het restaurant.

Met een bijna perfecte imitatie van directeur Westerterp, his masters voice, vraagt hij naar de man aan de tafel, die verbaasd de telefoon aanneemt van de gerant. 'Wat doet u daar en hoe laat bent u weer terug?' imiteert de handelaar.

Een lange monoloog volgt. 'Prima, uitstekend, ' onderbreekt de namaak directeur, 'en wie betaalt de rekening, want u begrijpt dat we op de kleintjes moeten letten'. Gesputter. 'Voortreffelijk, ' besluit valse beller voldaan en klapt zijn telefooncel weer dicht.

Tijdens de lunch legt de handelaar uit dat hij een eenzaam beroep heeft. De concurrentie is hard, de toekomst onzeker, dag en nacht bezig met het vak en de beurs, het koerspeil, is een onbetrouwbare partner. Daardoor heb je veel medestrijders en lotgenoten waarmee je kan lezen en schrijven, weinig echte vrienden en nauwelijks een familieleven. 'Maar, ' vervolgt hij, 'ik heb ontdekt dat je vriendschap kan kopen. Sinds kort heb ik een hond. Hij kwispelt wanneer ik thuiskom, komt als ik roep en luistert vol aandacht als ik tegen hem 'm praat. Mijn enige vriend. Ik leer hem de telefoon opnemen, kan ik overdag nog eens bellen.' Dan direct weer de spot en de handelsgeest: 'Ik kan iedere belegger een hond aanbevelen. Misschien ga ik ze wel fokken.'

Na een onzekere periode, waarin steeds meer mensen zijn gaan geloven in een recessie, lijken de vooruitzichten voor de beurs wat zonniger. Niemand durft nog hardop te spreken over een flink of langdurig herstel, maar er waait toch een andere wind. Handelaren en beleggers dubben over het innemen van hausse posities. De een zit al volop in de stukken, het geeft niet wat, gekocht op 'voorooorlogse' prijzen, de ander tijfelt nog steeds.

De Optiebeurs komt de twijfelaars een beetje tegemoet met de introductie maandag van tien, vijf calls en vijf puts, vijfjarige opties die pas vervallen in oktober 1995. Daarmee is het assortiment langlopende opties compleet, want er zijn opties die in oktober 1991, 1992, 1993, 1994 en nu ook in 1995 aflopen. De uitoefenprijzen (in guldens) van de nieuwe call- en putopties zijn: Akzo 80, KLM 20, Koninklijke Olie 135, Philips 20 en Unilever 145. De lage uitoefenprijzen van de Akzo, KLM en Philips opties waren er nog niet eerder, omdat deze aandelen in relatief korte tijd sterk zijn gedaald. Wie nog steeds twijfelt tussen het kopen van aandelen en nog even de kat uit de boom kijken, zou kunnen overwegen lange call-opties te kopen.

De prijzen van die opties zijn pas maandag bekend als de market makers de eerste prijzen stellen. Wie bijvoorbeeld de call 80 1995 van Akzo koopt, heeft vijf jaar lang voor een gering bedrag het recht om de stukken te kopen op 80 gulden.

Daar staat tegenover dat een optie geen dividend of andere voordelen uitkeert. Stel dat die optie ongeveer 15 gulden of 1500 gulden per optiecontract van 100 aandelen kost, dan kan de rest van het aankoopbedrag op een renterekening. Bovendien kan, als de koersen flink aantrekken, met de lange optie als dekking een kortlopende optie geschreven worden.

Ook in fondsen als Unilever en Koninklijke Olie kunnen 1995 call-opties gecombineerd worden met verschillende geschreven kortlopende call-opties.

Wie niet zo positief is voor de komende jaren, kan nieuwe Akzo, KLM of Philips put-opties kopen en met die opties als dekking kortlopende puts schrijven als bron van rendement.

    • Adriaan Hiele