'Laatste kans voor Joegoslavie om te overleven'

BELGRADO, 20 okt. Joegoslavie heeft een laatste kans om zich te redden van burgeroorlog en desintegratie. Dat heeft de Joegoslavische president, Borisav Jovic, gisteren gezegd in een toespraak voor het parlement in Belgrado.

'Het is het laatste moment voor ons om tot rede te komen en de catastrofe af te wenden waar we nu voor staan', aldus Jovic.

Joegoslavie, een federatie van zes Balkan-republieken, wordt uiteengereten door etnische onrust, opkomend nationalisme, economische problemen en diepe politieke meningsverschillen. Dat gebeurt op een moment dat het land zich na 45 jaar communisme probeert om te vormen tot een democratie.

De spanningen zijn deze week verder opgelopen nadat de deelrepublieken Kroatie en Slovenie het plan van Jovic verwierpen om het land onder strak centraal gezag te houden. Kroatie, net als Slovenie een relatief hoogontwikkelde deelrepubliek, heeft reservisten van de politie opgeroepen te midden van geruchten over een mogelijk ingrijpen van het Joegoslavische leger in de republiek. Maar het Kroatische ministerie van binnenlandse zaken maakte gisteren bekend dat het een routine-actie betrof om de paraatheid van de eenheden te testen.

Intussen heeft het Joegoslavische parlement gisteren de Kroaat Stepan Mesic bevestigd als lid van het collectieve presidentschap van Joegoslavie. Aanvankelijk werd gevreesd dat de dominante deelrepubliek Servie de benoeming zou blokkeren. Maar de bevestiging in het ambt verliep zonder stemming. De 56-jarige Mesic zal in mei het roulerend presidentschap overnemen van de Servier Jovic. Hij bekleedt nu de functie van vice-president.

De Verenigde Staten hebben gisteren hun bezorgdheid uitgesproken over de groeiende politieke en etnische spanningen in Joegoslavie en gewaarschuwd tegen het gebruik van geweld om democratische verandering te blokkeren. In een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken in Washington werd er bij de Joegoslavische regering op aangedrongen internationale waarnemers toe te staan om de verkiezingen te volgen die dit jaar nog in de deelrepublieken worden gehouden. (Reuter/UPI)