IOC wil zware straffen bij dopinggebruik van voetballers

ROTTERDAM, 20 okt. Het is niet uitgesloten dat voetbal geschrapt wordt van het Olympisch programma, tenzij de wereldvoetbalbond (FIFA) akkoord gaat met verzwaring van de straffen voor het gebruik van doping. Dat heeft Artur Takac, een van de adviseurs van Juan Antonio Samaranch, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite, gisteren in Zagreb verklaard.

Het IOC heeft de FIFA onder druk gezet het voorstel een schorsing van twee jaar in te voeren voor degene die voor de eerste maal op het gebruik van verboden middelen wordt betrapt, een tweede overtreding heeft een uitsluiting voor het leven tot gevolg.

'Wanneer de FIFA niet akkoord gaat dan zou dat de dreiging van uitsluiting van het Olympisch programma inhouden. Dat zullen wij dan ook zeker doen', zei Takac. 'Wij moeten het gebruik van verboden middelen in alle takken van sport uitbannen. Het is duidelijk dat de gebruikelijke schorsing voor vier wedstrijden niet meer toereikend is. Bovendien is het niet logisch. Wij willen af van het gebruik van doping in alle takken van sport en dat betekent ook in het voetbal.'

Takac kondigde aan dat vertegenwoordigers van de medische commissie van het IOC binnenkort overleg zullen plegen met de FIFA. Hij zei dat het initiatief van het IOC is ontstaan na de dopingaffaire van twee Italiaanse voetballers vorige week. Carnevale en Peruzzi van AS Roma zijn door de Italiaanse bond voor een jaar uitgesloten, nadat zij schuldig waren bevonden aan het gebruik van amfetamine. De Europese voetbalbond (UEFA) nam die straf gisteren over. Het betekent dat het tweetal tot 13 oktober 1991 uitgesloten is.

In Zagreb gaf Takac de laatste cijfers van de medische commissie van het IOC, waaruit blijkt dat het gebruik van doping vorig jaar is afgenomen. Tussen 1986 en 1988 reageerden 2360 van de 117.933 sporters die werden onderzocht positief, een percentage van 2,23. In 1989 bedroeg het percentage slechts 1,08. Dat willen zeggen dat 508 sportlieden van de 437.069, die werden onderzocht, positief reageerden. 'Het betekent dat onze opsporingsmethoden effectief zijn en dat zij gelijke tred houden met de soms geraffineerde manier van ontwikkeling van nieuwe stimulantia.'

In Zurich verklaarde woordvoerder Guido Tognoni dat de FIFA bereid is met het IOC mee te werken maar dat het gebruik van verboden middelen in de voetbalsport weinig voorkomt. 'De FIFA-controles leverden bij het Olympisch voetbaltoernooi van Seoul en bij de strijd om de wereldtitel in Italie geren positieve gevallen op. De FIFA is reeds jaren succesvol in de strijd tegen het gebruik van verboden middelen.'