Generaal nog in ambassade; Frankrijk haalt familie Aoun uit Libanon weg

BEIROET, 20 okt. Verwanten en naaste medewerkers van de christelijke Libanese generaal Michel Aoun zijn gisteren door een Frans vliegtuig uit de Libanese hoofdstad Beiroet opgehaald en naar Parijs gebracht.

De Franse regering had het vliegtuig, een toestel van de GLAM (Groupe Liaison Aeriennes Ministeriellies), speciaal voor deze missie naar Beiroet gestuurd. Aoun, die vorige week zaterdag onder militaire druk van Syrische troepen en het Libanese leger zijn langdurige verzet tegen de regering van president Hrawi opgaf, heeft sinds die tijd onderdak gevonden in de Franse ambassade in Beiroet. De Libanese regering heeft de regering in Parijs om zijn uitlevering gevraagd maar president Mitterrand is niet van plan hieraan gevolg te geven.

De regering in Beiroet heeft de Fransen echter toestemming gegeven om familieleden van Aoun op te halen. Het gaat daarbij om mevrouw Nadia Aoun, zijn drie dochters en twaalf andere personen, onder wie de vrouw en kinderen van generaal Issam Abu Jamra, minister in de door Aoun gevormde regering en drie officieren die niet door de Libanese autoriteiten worden gezocht. 'Deze mensen hebben toestemming gekregen om te vertrekken, omdat zij geen misdaden hebben begaan waarvoor ze aangehouden zouden moeten worden', aldus een woordvoerder van de Libanese regering. Maar Aoun zelf en twee van zijn naaste medewerkers, Edgar Maalouf en genoemde Issam Abu Jamra, mogen van president Hrawi niet weg, omdat ze zich voor een rechtbank dienen te verantwoorden voor hun opstand. De gewapende beeindiging van de opstand, waaraan het Syrische leger het vorige weekeinde een flinke bijdrage gaf, kostte aan meer dan zevenhonderd mensen het leven, terwijl ongeveer 1500 personen verwondingen opliepen.

Syrische militairen en Libanese troepen legden gisteren een cordon om de Franse ambassade in Oost-Beiroet. Bewakers van de Franse ambassade namen posities in op het dak en achter de hekken van het ambassadegebouw. Een Franse vrachtwagen en twee jeeps waren voor de ambassade geparkeerd.

Een woordvoerder van secretaris-generaal Javier Perez de Cuellar van de Verenigde Naties heeft gisteren ontkend dat Frankrijk om een VN-onderzoek heeft gevraagd naar de het bloedige optreden tegen aanhangers van generaal Aoun.

De vroegere Libanese president Amin Gemayel heeft het Syrische optreden van de afgelopen tijd zwaar gekritiseerd. In een vraaggesprek met de Franse radio zei Gemayel: 'De Verenigde Naties moeten een doorslaggevende rol spelen. Het is nu of nooit. Ik hoop dat president Bush naar deze boodschap zal luisteren.' Gemayel, die tegenwoordig in Frankrijk woont, beschuldigde Damascus ervan oorlogsmisdaden tegen het Libanese volk te hebben bedreven. Hij noemde het hypocriet om wel het herstel van de rechten van de Koeweiti's te eisen die sinds 2 augustus onder Iraakse bezetting leven en tegelijk toe te staan dat het Libanese volk door een burgeroorlog van vijftien jaar wordt verpletterd. 'Er kunnen geen twee soorten recht en twee snelheden zijn. Ook Libanon heeft het recht in vrede en veiligheid te leven.'

De Franse oppositie heeft inmiddels protest aangetekend tegen het gemak waarmee president Mitterrand zich zou hebben neergelegd bij de nederlaag van Aoun. De rechts-radicale leider Jean-Marie Le Pen heeft voor maandag tot een demonstratie opgeroepen tegen het feit dat de Libanezen worden onderworpen aan 'de wraak van een bezettende macht'. Francois Leotard van de Republikeinen heeft opgeroepen tot een handelsambargo om de Syriers te dwingen uit Libanon te vertrekken. (Reuter, AFP)