FIRST DOG

Mildred Kerr Bush is de hond van het Amerikaanse presidentiele echtpaar. Haar roepnaam is Millie, en in het 'city magazine' The Washingtonian is zij tot haar eigen ongerief ooit uitgeroepen tot 'lelijkste hond' van Amerika.

Deze gegevens heb ik gehaald uit Millie's book, een werk dat je de autobiografie van de First Dog van de Verenigde Staten zou kunnen noemen.

In haar verhaal, dat is opgetekend door haar bazin, doet zij uit de doeken hoe zij bij de familie Bush terecht is gekomen, dat zij aanvankelijk zelfs lelijk werd gevonden door 'Bar' (zoals de presidentsvrouw in het boek wordt genoemd), en hoe zij geniet van haar bestaan temidden van beroemdheden, en van alle publiciteit die haar ten deel valt (zelfs een register van door haar ontmoete hooggeplaatste personen ontbreekt niet). Samen met haar pasgeboren puppies heeft zij al eens de cover van Life gesierd. Ze is in het bezit van een eigen postvakje, en wordt niet zelden met cadeaus van bewonderaars verrast. Een met haar naam ingeborduurde hondemand is hiervan een voorbeeld.

George, zoals hij voor zijn verkiezing door Millie wordt genoemd, en daarna consequent als de 'Prez' wordt aangeduid, komt naar voren als een geestige, speelse en vooral gewone man. Hij rolt als een wilde over het grasveld en blijkt niet te beroerd een rondje te joggen met zijn geliefde huisdier.

Er wordt mijns inziens al een veel te groot deel van de media door honden opgeeist, denk bijvoorbeeld aan Martin Gaus en zijn enge Dierenmanieren, toch moet ik bekennen dat ik dit boek met grote interesse heb gelezen. Het is namelijk niet zozeer de hond waar men al bladerend een beeld van krijgt als wel van het Witte Huis en van het dagelijks leven van een wereldleider. Het is eigenlijk een, overigens prachtig uitgevoerd, fotoboek met uitgebreide onderschriften geworden. Daarom is het juist zo merkwaardig te bedenken dat de opbrengsten van dit boek naar de door 'Bar' opgerichte 'Foundation for Family Literacy' gaan.

Bij elkaar genomen is dit, de combinatie van dierenliefde met nieuwsgierigheid naar leven van een president, een van de beste publiciteitsstunts die een politicus zich maar kan wensen. Wat mij betreft komt Gorby binnenkort met een dagboek van zijn Millie. Ik ben benieuwd hoe het er daar op het Kremlin uitziet. Toch dringt een vraag zich onvermijdelijk op: doet George Bush nog iets naast golfen en met puppies spelen?

    • Millie'S Book
    • Niki Rap
    • Morrow 1990
    • As Dictated To Barbara Bush141 Blz