Compromis begroting VS in zicht

WASHINGTON, 20 okt. De Amerikaanse president Bush heeft gisteren opnieuw sluiting van de overheid voorkomen door het tekenen van een tijdelijke begrotingsresolutie waarmee het Congres de overheid tot komende woensdag van geld voorziet.

Deze tijdelijke maatregel, al de derde, was nodig omdat er na vijf maanden onderhandelen tussen het door Democraten overheerste Congres en het Witte Huis nog steeds geen begroting is voor het begrotingsjaar dat afgelopen 1 oktober is begonnen

Verwacht wordt dat men het begin volgende week eens wordt over de combinatie van bezuinigingen en belastingen die volgens de zogeheten wet Gramm-Rudman binnen vijf jaar een einde moeten maken aan het begrotingstekort. Een dergelijk vijfjarenplan moet voorafgaan aan de eigenlijke begroting voor dit jaar. De Congresleden willen eindelijk naar huis om campagne te voeren voor de verkiezingen van 6 november. Ze hebben veel aan de kiezers uit te leggen over het lang voortslepende begrotingsgeschil.

Een eerder overeengekomen compromis voor het vijfjarenplan werd op 5 oktober door het Huis van Afgevaardigden verworpen. Deze week hebben de Senaat en het Huis twee verschillende vijfjarenplannen aangenomen. Beide behelzen een bezuinigings- en belastingpakket van in totaal 500 miljard dollar. De versie van de Senaat komt het meeste overeen met de wensen van het Witte Huis. Het vijfjarenplan van het Huis legt de zwaarste lasten op de hoogste inkomens. Vertegenwoordigers van het Huis en van de Senaat onderhandelen nu om de onderlinge verschillen te overbruggen. Tegelijkertijd werken de onderhandelaars aan een begroting voor dit jaar. Voor eventuele afwijkingen van het vijfjarenplan zijn speciale, zogenoemde verzoeningswetten nodig.

President Bush besloot afgelopen nacht de federale overheid open te houden omdat hij begreep dat hij van twee overheidssluitingen binnen enkele weken zelf ook grote schade zou ondervinden.

Niet alleen het aanzien van het Congres, ook dat van de president is de afgelopen weken diep gedaald door het maandenlang voortslepende politieke geschil over de federale begroting, dus alle partijen willen dat het snel ophoudt. Bush kwam gisteren zelfs persoonlijk naar het Capitool om de onderhandelaars aan te moedigen.

Nieuwe opiniepeilingen geven steeds lagere resultaten te zien voor de populariteit van de president die van 80 naar 60 procent is gedaald.

Bush miste bij de begrotingsproblemen de vaste hand die hem door buitenlandse crises heeft gestuurd. Vooral over de vraag of de belasting op topinkomens boven 175.000 dollar per jaar verhoogd moet worden van 28 procent naar 33 procent, is herhaaldelijk van gedachten veranderd. Eerst zei hij ja, mits er ook ruimte was voor verlaging van de belastingen op de vermogensaanwas. Republikeinse Senatoren togen daarop geschrokken naar het Witte Huis. Na een bijeenkomst zeiden ze dat de president de inkomstenbelasting niet wilde laten stijgen. En toen zweeg de president.

Eind vorige week zei hij weer dat hij toch wel achter verhoging van de inkomstenbelasting stond, mits vergezeld van een verlaging van de belasting op de vermogensaanwas, maar dat het Congres iets dergelijks niet wilde.

Het zigzaggen van de president is ook een vorm van loven en bieden. Het zal voor hem ondanks dreigingen moeilijk worden om een veto uit te brengen als de Senaat en het Huis van Afgevaardigden het eens zijn geworden over een begrotingspakket. Zijn macht is afgelopen weken getaand.

    • Maarten Huygen