Zweden stellen besluit over overneming van autofabriek Volvouit

DEN HAAG, 19 okt. Volvo in Zweden wil meer tijd nemen om de onderhandelingen met de Nederlandse overheid af te ronden over de overname van staatsaandelen in Volvo Car BV. Dit heeft voorzitter Pehr. G. Gyllenhammar van AB Volvo in een brief aan minister Andriessen (economische zaken) laten weten.

Vier maanden geleden had Gyllenhammer de bewindsman nog verzocht de besprekingen voor eind september af te ronden. Andriessen maakte toen al een voorbehoud wat betreft het tijdschema, omdat met een groot aantal belanghebben moet worden overlegd. De voorzitter van AB Volvo liet vier maanden geleden ook weten dat zijn bedrijf de 'absolute controle' wenst over Volvo Car, waarvan het dertig procent bezit.

Gyllenhammar schrijft nu dat de gemaakte analyses alsmede 'recente ontwikkelingen' gevolgen hebben voor zijn oorspronkelijke verzoek. Daarom is meer tijd nodig. Uit de korte brief wordt niet duidelijk of Gyllenhammar minder dan honderd procent van de aandelen wenst noch wat met 'recente ontwikkelingen' wordt bedoeld.

Volgens bestuurder G. van Os van de Unie BLHP speelt waarschijnlijk de aangekondigde samenwerking tussen Volvo Car BV. en het Japanse Mitsubishi een rol. Volvo Zweden sloot onlangs een alliantie met Renault, waarbij werd besloten 25 procent aandelen in elkaars bedrijf te nemen. Renault heeft de nodige aarzelingen over de samenwerking tussen Volvo Car en Mitsubishi, omdat dit regelrechte concurrentie oplevert voor de door het Franse bedrijf geproduceerde middenklassers.

Al eerder werd duidelijk dat de onderhandelingen tussen de Nederlandse overheid en Volvo Zweden moeizaam verlopen, omdat de vraagprijs voor de aandelen aanzienlijk ligt boven het bedrag dat de Zweden willen betalen.