Volkswagen investeert 4,2 miljard mark

BERLIJN, 19 okt. Volkswagen (VW) zal de komende vier jaar 4,2 miljard D-mark (4,7 miljard gulden) investeren in de automobielindustrie van de vroegere DDR. Een overeenkomst hiertoe is gisteren ondertekend door VW-topman Carl Hahn, de Oostduitse autofabrikant IFA en de Treuhandanstalt, de instelling die is belast met de privatisering van de Oostduitse staatsbedrijven.

Door de bouw van nieuwe produktiecapaciteit zullen in de voormalige DDR 8.000 arbeidsplaatsen in stand blijven of ontstaan. Bovendien komen er 6.500 nieuwe banen bij doordat VW een nieuw service-net gaat opzetten. Volgens bestuurslid Klaus-Peter Wild van de Treuhandanstalt zullen er in Oost-Duitsland op termijn ook nog eens 20.000 arbeidsplaatsen in de toeleveringsindustrie ontstaan.

De kern van de investeringen bestaat uit de bouw van een nieuwe fabriek in Mosel bij Zwickau in de deelstaat Saksen. Daar moet in 1994 worden begonnen met de produktie, die geleidelijk moet oplopen tot 250.000 auto's van het model Golf per jaar. Bij IFA wordt voorlopig nog doorgegaan met de produktie van de Trabant, uitsluitend voor de export naar Oosteuropese landen. Dit jaar zullen er nog ongeveer 50.000 van deze auto's worden uitgevoerd.

Volkswagen wil in Oost-Duitsland ook de motorenfabrikant Barkas overnemen, een dochter van IFA. De Treuhandanstalt zal daarvoor echter eerst een saneringsplan opstellen. VW zal 400 miljoen mark investeren in de modernisering van dit bedrijf. Er zullen daar 240.000 motoren per jaar worden gemaakt. (DPA)