Vertrekkende commissarissen Furness krijgen vertrekpremie

ROTTERDAM, 19 okt. Pakhoed biedt de commissarissen van Furness voor wie geen plaats is in de combinatie een vertrekpremie van ongeveer 56.000 gulden per persoon. Dit blijkt uit het biedingsbericht.

Eerder dit jaar meldde de ABN Amro Holding maximaal 750.000 gulden uit te trekken ter vergoeding aan die commissarissen van ABN en Amro die na gestanddoening van het bod zouden aftreden. Bij de bankholding viel die vergoeding ten deel aan tien van de 33 commissarissen van de afzonderlijke banken. De vertrekpremie kwam daarmee op maximaal 75.000 gulden per persoon. De jaarlijkse beloning van commissarissen bij de banken was ongeveer 65.000 gulden.

Pakhoed trekt ongeveer 225.000 gulden uit ter vergoeding van vier aftredende Furness commissarissen. Dat zijn drs J. Reehorst, mr R. Koole, baron dr J. de Staercke en drs C. W. Versteeg. De 56.000 gulden per persoon is ongeveer twee maal de beloning die Furness zijn commissarissen jaarlijks betaalde.

Pakhoed kon vandaag niet verklaren waarom de premie werd betaald en waar de hoogte van het bedrag op is gebaseerd.

Volgens het Nederlands Centrum voor Directeuren (NCD) zijn er geen regels ten aanzien van de aan commissarissen bij vertrek wegens een fusie te betalen vergoeding. Het is volgens het NCD ook geen regel om commissarissen een vertrekpremie te bieden. 'Het wordt wel eens gedaan als het een zeer verdienstelijk man is geweest, ' aldus een woordvoerster.

Het NCD heeft onlangs onderzocht wat commissarissen in Nederland verdienen. Hun beloning blijkt uiteen te lopen van nihil tot 85.000 gulden per jaar. De gemiddelde beloning is 19.000 gulden (21.000 voor de president-commissaris). Commissarissen besteden gemiddeld 13 dagen per jaar aan hun commissariaat, de president-commissaris 19 dagen.