Veel vitamine A slecht voor zwangere vrouw

ROTTERDAM, 19 okt. Zwangere vrouwen moeten oppassen met de consumptie van vitamine A omdat hoge doses ervan bij hun kind misvormingen aan hoofd en oren kunnen veroorzaken. De Britse regering heeft donderdag officieel gewaarschuwd tegen de inname van te veel vitamine A.

De hoogste gezondheidsambtenaar Sir Donald Acheson noemde het riskant om zonder medisch toezicht voedselsupplementen en vitaminepreparaten te gebruiken. Acheson waarschuwde ook tegen het eten van lever. Traditioneel wordt zwangere vrouwen vaak aangeraden daar flink van te eten omdat dit orgaanvlees veel ijzer bevat.

De waarschuwing tegen het eten van lever komt, na enig rekenwerk door een woordvoerster van het voorlichtingsbureau voor de voeding, wat overdreven over. De aanbevolen hoeveelheid om gezond bij te blijven is 1 milligram (een duizendste gram) vitamine A per dag. Zwangere vrouwen moeten zeker niet minder eten. Bij het eten van 70 milligram per dag is schade aan de ongeboren vrucht gerapporteerd. In gekookte varkenslever zit 2,2 milligram per 100 gram. Wie dus het advies volgt om flink lever te eten zal toch ruim onder de riskante dosis blijven, tenzij daarbij nog grote hoeveelheden worteltjes- en later op de dag leverworst en pate op het menu staan.

Het voorlichtingsbureau vindt een waarschuwing tegen het onoordeelkundig gebruik van voedselsupplementen en vitaminepreparaten meer op zijn plaats. Waarschuwingen van regeringswege zijn op dit gebied in ons land niet gebruikelijk. Het bureau adviseert in een folder over eten voor zwangere vrouwen geen vitaminepreparaten te slikken zonder voorafgaand overleg met de huisarts.

In enkele Amerikaanse staten zijn ook waarschuwingen tegen te veel vitamine A uitgegeven. De Finse overheid ontraadt ook leverconsumptie door zwangere vrouwen.