Veel gewonden bij incident in Gaza

TEL AVIV, 19 okt. Tijdens een langdurig incident in de Gaza-strook tussen Israelische troepen en Palestijnse demonstranten zijn gisteren tientallen Palestijnen gewond door plastic kogels en scherpe munitie.

Volgens de Israelische legerwoordvoerder werden 26 Palestijnen licht gewond. Palestijnse bronnen houden het op ten minste zestig gewonden.

Het blad Yedioth Achronoth van vandaag vergelijkt dit incident met de schietpartij bij de Al-Aksa moskee op 8 oktober, waarbij 21 Palestijnen werden gedood en 150 gewond.

Het incident, dat zich afspeelde in Rafiah, brak uit toen een Israelische eenheid op het dak van een huis in een woonwijk een positie innam en een grote Israelische vlag hees. Volgens Palestijnse bronnen belegerden vervolgens honderden woedende Palestijnen zeven uur lang de stelling. Ze wierpen met stenen en brandbommen. Om de demonstranten te verspreiden openden de Israelische soldaten het vuur met plastic kogels. Palestijnse bronnen melden dat er ook met scherp is geschoten.

Volgens door Yedioth Achronoth aangehaalde Palestijnse bronnen hebben de Israelische soldaten na bemiddeling van de burgemeester van Rafiah de ingenomen militaire positie in de woonwijk later gisteren ontruimd.

Uit het meedoen van honderden Palestijnen aan de aanval op deze positie valt af te leiden dat de intifadah weer de vorm aanneemt van massa-demonstraties.