Twaalf maanden gevangenis voor stortbaas Coupepolder

DEN HAAG, 19 okt. De rechtbank in Den Haag heeft de voormalige stortbaas van vuilstortplaats Coupepolder in Alphen aan den Rijn veroordeeld tot twaalf maanden gevangenis, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De man moet bovendien twaalfduizend gulden terug te betalen.

De rechtbank acht bewezen dat de stortbaas valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Hij heeft tussen begin 1977 en eind 1981 minder vrachten in zijn administratie genoteerd dan in werkelijkheid door de Hazerswoudse transport ondernemer Simon Kemp werden aangevoerd. Ook opende hij 's ochtends tussen vijf en zeven uur de poorten van de stortplaats voor illegale stortingen door vrachtauto's van Kemp.

Voor het knoeien met de vrachtlijsten ontving de stortbaas ruim 100.000 gulden. Hij stak daarvan 70.000 gulden in eigen zak. De rest ging naar een medewerker. Een deel van dat geld kan echter wegens verjaring niet meer worden teruggevorderd.

De officier van justitie had de stortbaas tijdens de zitting omschreven als iemand die zich goed bewust was van zijn kwalijke activiteiten. Zij had tegen hem een jaar celstraf geeist.

De rechtbank veroordeelde een 48-jarige handelaar in vaten tot zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk en terugbetaling van vijftigduizend gulden. De handelaar leverde Kemp valse facturen om de uitbetaling van zwarte lonen te camoufleren. Tegen Kemp zelf heeft de officer van justitie zes jaar geeist. De uitspraak in zijn zaak wordt dinsdag verwacht.