Talisman no. 19

Heel, heel lang geleden, toen de mensen nog lachen konden, was er een tovenaar die zich R. noemde. Hij heette Repel Steel, maar dat hield hij zo goed geheim dat zelfs ik het niet weet. Op een nacht kwam Repel mijn huis binnen omdat ik alle deuren op slot had gedaan Steel kan namelijk niet door een open deur en hij zei: 'De koe geeft geen melk, alleen de kameel. In de dierenriem zitten alleen een mier en een rendier. In heel Nederland is niet een konijn. Er is een hond in Holland en een ezel in Zeeland. Een uil in Limburg, een reu in Utrecht, een gnoe en een rog in Groningen.'

'Er is bijna een konijn in Noordwijk, ' zei ik. Maar bijna telt niet. 'Waar zit de salamander?' vroeg ik. Repel: 'Sinaasappelmarmelade, maandverslag, makelaarsdiner, maanlanders, naamraadsel, moesaardappelen. De kikvors zit in de volksrepubliek, de olifant in fatsoenlijk, de albatros in de Ferdinand Bolstraat.'

Je hebt het al begrepen: in een woord zit vaak een ander woord. Nu kan ik vier prijsvragen uitschrijven: In welk woord zitten de meeste andere woorden? In welke dierennaam zitten de meeste andere woorden? In welk woord zitten de meeste dierennamen? In welke dierennaam zitten de meeste dierennamen?

Kies een van de vier vragen en geef er het beste antwoord op. Stuur dat naar Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1 in Amsterdam en je krijgt de prijs.

Oplossing Talisman no. 18

Machiel en Marie-Cecile Schouwenaar wisten 120 keer ja te ontwijken. Met alle soorten van genoegen (nr. 108) krijgen zij de prijs.