Prijs ruwe olie daalt, dollar blijft gelijk; Prijs benzinemorgen omlaag met twee cent

ROTTERDAM, 19 okt. Benzine, diesel, gasolie en huisbrandolie worden morgen goedkoper. De prijs van diesel, gasolie en huisbrandolie gaat met een cent per liter omlaag. De prijs van benzine daalt met twee cent.

Dat hebben marktleider Shell en de organisatie van vrije pomphouders Novok gisteren bekend gemaakt. De verlaging is het gevolg van de lagere prijzen voor olieprodukten op de wereldmarkt.

Een liter super plus loodvrij kost morgen aan de pomp (zelftank) 186 cent per liter. De prijs van Euro loodvrij en super met lood wordt respectievelijk 182 en 190 cent per liter. Zowel benzine als diesel zijn gisteren al drie cent per liter goedkoper geworden.

De prijs van een vat (159 liter) Noordzeeolie (Brent) was rond het middaguur gedaald tot 32,30 dollar voor levering in december tegen 35,41 dollar aan het slot gisteren in New York.

De dollar stabiliseerde zich enigszins na de laagterecords van de afgelopen dagen. In Amsterdam stond de dollar rond het middaguur op 1,6970 gulden, een halve cent lager lager dan het slot van 1,7020 gulden gisteren.

De aandelenkoersen stijgen naarmate de olieprijs daalt. In Tokio hebben de koersen deze week al bijna 10 procent herstel geboekt en zag vandaag de grootste omzet van het jaar. Wall Street boekte gisteren 2,7 procent winst.

De Amerikaanse overheid helpt de olieprijs te drukken. Zij heeft enige tienduizenden vaten (van 159 liter) uit de strategische voorraad verkocht.

Irak heeft gisteren bekend gemaakt zijn olie voor 21 dollar per vat te willen verkopen aan iedereen die het maar hebben wil, zelfs aan de Verenigde Staten.

De prijs die Irak vraagt is precies de prijs die de Opec nastreefde voor de Iraakse inval in Koeweit.

De olie hoeft van Irak niet rechtstreeks te worden betaald, maar het bedrag kan op een rekening in het buitenland worden gestort.

Volgens de Iraakse olieminister zal Irak niet aan die tegoeden komen zolang de Golfcrisis voortduurt.

Voor het eerst blijkt duidelijk dat de VN-handelsblokkade gevolgen heeft voor de Iraakse economie. De Iraakse olieminister Chalabi maakte vanmorgen bekend dat zijn land benzine en smeerolien vanaf dinsdag gaat rantsoeneren. Automobilisten krijgen morgen benzinebonnen uitgereikt. Irak beschikt over grote hoeveelheden ruwe olie, maar heeft nauwelijks raffinage-capaciteit.