Ook Turkse minister van defensie stapt op

ATHENE, 19 okt. Enkele dagen na de Turkse minister van buitenlandse zaken, professor Ali Bozer, heeft gisteren ook zijn collega van defensie, Safa Giray, zijn ontslag ingediend. Als reden noemt hij een 'vertrouwenscrisis met de leider van de regering'. De ontslagname had plaats op de dag van aankomst van NAVO-secretaris-generaal Manfred Worner. De onvrede van de beide bewindslieden heeft ongetwijfeld te maken gehad met de steeds eigenmachtiger wijze waarop president Turgut Ozal de landelijke zaken, en in het bijzonder de Golfcrisis, behandelt.

Op zijn gisteren afgesloten tournee langs vijf landen van het Midden-Oosten heeft hij noch de (nieuwe) minister van buitenlandse zaken, de ingenieur Ahmed Alptemocin, meegenomen, noch de minister van defensie, maar wel zijn eigen, steeds invloedrijker zoon Ahmed en zijn persoonlijke adviseur Nabi Sensoy.

Laatstgenoemde was ook de enige die aanwezig mocht zijn bij de ontmoeting die Ozal tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten had met president Bush en waarbij de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Baker wel aanzat. De notulen van dit gesprek, door Sensoy opgesteld, waren twee weken later nog steeds niet op het ministerie van buitenlandse zaken aangekomen. Ook de Amerikaanse coordinator voor Cyprus, Letzky, ontving de president buiten Bozer om. De vraag rijst, hoe lang deze aanpak nog kan worden geduld door premier Akbulut wiens regering, volgens de grondwet, verantwoordelijk is voor al het binnen- en buitenlandse beleid.