Omstreden boek over rol van islam niet overal te koop

AMSTERDAM, 19 okt Het omstreden boek De ondergang van Nederland, waarin een onbekende man die zich uitgeeft als Mohammed Rasoul Nederlanders waarschuwt voor de invloed van hier wonende moslims, wordt door een aantal 'betere boekhandels' in Amsterdam om 'principiele redenen' niet verkocht.

Een woordvoerder van Lankamp en Brinkman aan de Spiegelgracht zegt het boek van Rasoul niet te zullen verkopen: 'Een exemplaar is er bij de aanbieding doorheen geslipt. Dat houd ik nog even vast'. De Boekhandel Zwart op Wit in de Utrechtsestraat heeft sinds woensdag vijf of zes exemplaren verkocht en bij Scheltema en Holkema op het Koningsplein zijn er 'veel' van verkocht en is men inmiddels door de voorraad heen.

Bij boekhandel Donner aan de Lijnbaan in Rotterdam wordt veel naar het boek gevraagd, maar verkoopt men het niet. Als argument voert een woordvoerder van Donner de ongenuanceerde inhoud en de anonimiteit van de schrijver aan. Bij de Bijenkorf in de Maasstad wordt 'De ondergang van Nederland' wel verkocht. Men staat daar op het standpunt dat niet de verkoper, maar de lezer bepaalt wat hij wil lezen. Het besluit begin vorig jaar om 'De Duivelsverzen' van Rushdie niet in de verkoop te brengen had volgens een zegsman van De Bijenkorf niets te maken met censuur, maar was genomen om het personeel en de clientele tegen mogelijke gewelddadige acties te beschermen.