Mobilisatie in Kroatie van de burgermilitie

BELGRADO, 19 okt. Kroatie heeft gisteren zijn burgerwacht gemobiliseerd. Volgens een mededeling, voorgelezen voor de Kroatische televisie, gaat het om een 'routinemaatregel', maar waarnemers zien de stap als een reactie op de bittere conflicten met Servie en een voorbereiding op een mogelijke confrontatie met extremisten binnen de Servische minderheid in de deelrepubliek. Onduidelijk was of de mobilisatie betrekking heeft op de burgermilitie in heel Kroatie of in delen van de republiek. Het persbureau Tanjug meldde vanuit Belgrado dat in Kroatie wapens zijn uitgedeeld aan leden van de burgerwacht. De Kroatische president, Franjo Tudjman, zei gisteren dat 'indien nodig het hele Kroatische volk in binnen- en buitenland ten strijde zal trekken om de democratie te verdedigen'. (AP)