Michelin verwacht fors verlies

CLERMONT FERRAND, 19 okt. Het Franse bandenconcern Michelin verwacht dit jaar een verlies te lijden van tenminste 2,3 miljard Franse frank (773 miljoen gulden). Dit heeft topman Francois Michelin gisteren meegedeeld. Over 1989 was er nog een winst van 2,65 miljard franc. In de eerste helft van dit jaar kwam de bandenproducent 363 miljoen franc in het rood te staan.

Michelin heeft eerder dit jaar de overnamebesprekingen met de veel kleinere Nederlandse bandenfabrikant Vredestein afgebroken.

De mededelingen van Michelin veroorzaakten gisteren een scherpe daling van de aandelenkoers op de beurs in Parijs. De notering moest tijdelijk worden opgeschort en sloot uiteindelijk op 68 franc, negen procent lager dan het slot van 74,80 franc op woensdag.

In juni van dit jaar werd al duidelijk dat Michelin in de problemen is geraakt. Het concern kondigde toen aan 2.260 arbeidsplaatsen te zullen schrappen en het mes te zullen zetten in de kosten en de investeringen. Michelin verwacht dat deze saneringsmaatregelen ertoe zullen leiden dat in de tweede helft van 1991 weer quitte wordt gespeeld.

De moeilijkheden bij Michelin hebben vooral te maken met de prijzenslag op de internationale bandenmarkt als gevolg van overproduktie. Daar komt volgens sommige deskundigen bij dat het Franse concern mogelijk iets te veel hooi op zijn vork heeft genomen met de overneming van de Amerikaanse bandenfabrikant Uniroyal Goodrich vorig jaar voor 1,5 miljard dollar. Michelin kreeg daardoor een aandeel van twintig procent van de bandenmarkt. (Reuter/DPA)