Meerderheid coalitie in Duitse Bondsraad staat nu vrijwelvast

BONN, 19 okt. Een meerderheid van 35 tegen 33 stemmen van de Duitse regeringscoalitie van CDU/CSU en FDP in de Bondsraad staat praktisch vast nu ook in de Oostduitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern een centrum-rechtse coalitie op komst is.

Die coalitie, die dinsdag moet worden bekrachtigd, is een voorwaarde voor het bereiken van een kleine centrum-rechtse meerderheid in de Bondsraad, waarvan de leden komen uit de coalities die in de deelstaten regeren. De Mecklenburgse coalitie wordt mogelijk door het 'overlopen' van de regionaal populaire SPD'er Wolfgang Schulz, die zondag jongstleden met een 'rechtstreeks mandaat' (namelijk via de tweede stemmen van de kiezers) werd gekozen in het deelstaatparlement.

Schulz, die vorig najaar via Neues Forum bij de SPD belandde, leeft in onmin met zijn partij. Hij voelde zich door haar in de steek gelaten nadat hij ervan was beschuldigd vroeger voor de Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) te hebben gewerkt. Nadat hij van dergelijke beschuldigingen was vrijgepleit door een commissie van onderzoek, wilde hij niet meer ingaan op toenaderingspogingen van de kant van de SPD. Schulz, die zichzelf nu als partijloos beschouwt, zei deze week na een gesprek met de kandidaat-premier van de CDU, Alfred Gomolka, dat hij het op hoofdzaken eens is met diens voorgenomen regeerprogramma. De SPD in Bonn en in de regionale hoofdstad Rostock spreekt sindsdien van 'verraad'.

Bij de Oostduitse deelstaatverkiezingen van afgelopen zondag haalde de CDU in Saksen onder leiding van haar kandidaat-premier, Kurt Biedenkopf, een absolute meerderheid, in Thuringen en Saksen-Anhalt zal zij een coalitie vormen met de FDP. In Brandenburg eindigde de SPD als grootste partij, haar poging om met FDP en Bundnis '90 (en zonder de CDU) een coalitie te vormen verloopt moeizaam nu Bundnis '90 drie ministerszetels eist.

In Mecklenburg ontstond zondag een patsituatie, CDU en FDP kregen er samen evenveel zetels (33) in de landdag als SPD en PDS. Niettemin prefereert de Mecklenburgse CDU een coalitie met de FDP boven een 'brede' coalitie met de SPD. Die voorkeur, die begin deze week werd overeengekomen met de CDU-top in Bonn, heeft te maken met de toekomstige krachtsverhoudingen in de Bondsraad. Daarin had de SPD sinds verkiezingsoverwinningen van mei 1990 in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen een meerderheid van 27-18. Als de CDU de leidende regeringspartij wordt in vier van de vijf nieuwe Oostduitse deelstaten zakt de SPD in de vergrote Bondsraad naar een minderheidspositie (35-33). Daarin kan overigens volgend voorjaar alweer verandering komen bij de verkiezingen in door CDU/FDP-coalities geregeerde deelstaten Rijnland-Palts en Hessen.

    • J. M. Bik