Komende nacht moet Oranje op WK tegen Argentinie ware krachttonen; Nerveus volleybalteam breekt falende VS

BRASILIA, 19 okt. De volleybalploeg van de Verenigde Staten won goud bij de Olympische Spelen van 1984 en '88 en bij het laatste wereldkampioenschap in '86. Afgelopen nacht waren de Amerikanen bij de mondiale titelstrijd echter volstrekt kansloos (0-3, 7-15, 12-15, 6-15) tegen Nederland dat toch behoorlijk veel tijd nodig had om bij deze WK-opening de zenuwen de baas te worden. Het team van de Verenigde Staten stapelde fout op fout en moet er nu als titelhouder sterk rekening mee houden dat het volgende week ergens in de Braziliaanse binnenlanden om de dertiende tot en met zestiende plaats speelt.

Nederland en de Verenigde Staten verkeren vrijwel in een identieke situatie. Beide ploegen raakten onlangs verscheidene ervaren spelers kwijt. Bij de Amerikanen in Brazilie maakten slechts Craig Buck, de uit Italie teruggekeerde Sunny Boy, en Scott Fortune de glorietijd, of een deel ervan, mee. Van het huidige Oranje stonden alleen Benne en Zwerver bij de Spelen van '88 en het EK'89 in het veld, ook twee man. Toch heeft Nederland gezien de afgetekende zege de leegloop veel beter verwerkt. Dat komt omdat de ploeg in Boudrie en met name spelverdeler Selinger twee routiniers achter de hand had en een aantal jonge spelers via keihard trainen in de Amstelveense Bankrashal opvallend snel in niveau steeg.

De afgelopen twee maanden verraste het nieuwe team van bondscoach Brokking zichzelf door de goede resultaten in toernooien en oefenpartijen. Vandaar dat er ook intern verwachtingen werden gekweekt met betrekking tot een goed resultaat bij het WK. Die situatie zorgde in Brazilie voor een supernerveuze start. Met name Ron Zwerver had daar last van. Hij begon met een bleek gelaat aan het duel en pas tegen het einde van de strijd kwam hij echt in zijn spel. 'Zwerver', wist Harrie Brokking, 'voelt zich verantwoordelijk voor dit team. Dat kon je duidelijk aan hem merken.'

Smashes

Mede door twee smashes die de doorgaans zo trefzekere Zwerver kort na elkaar uit het veld sloeg kwam Nederland in de tweede set op een 9-6 achterstand. Het kon, zo maakte de bondscoach naderhand duidelijk, Brokking niet echt verontrusten. Het inbrengen van Martin Teffer zorgde net op tijd voor de ommekeer. Brokking: 'Teffer is een fel type. Hij maakte de rest enthousiast. En dat was de bedoeling.' In dezelfde set, met inmiddels alweer een 13-12 voorsprong voor Nederland, toonde Brokking wel de nodige bezorgdheid. Hij sprong hoog van de bank op toen Martin van der Horst, de langste speler bij het WK (2.14 meter), en Avital Selinger, de kleinste (1.75), bij een poging de bal te bereiken met elkaar in botsing kwamen.

Het uitvallen van Selinger zou een ramp voor Oranje betekenen. Hij is als spelverdeler het brein van de ploeg en zijn aanwezigheid is ook mentaal gezien van groot belang. Bovendien is de tweede spelverdeler, Arnold van Ree, op internationaal niveau nog te onervaren om een hele wedstrijd aan te kunnen. 'Ik dacht aan de winst', aldus Brokking over zijn zorgen, 'die hadden we op dat moment zeker nog niet binnen.' Zowel Selinger als Van der Horst bleek aan de schouder geraakt. Van der Horst ging voor even naar de kant, Selinger, de keiharde ex-soldaat uit Israel, bleef tot het einde in het veld. Bij hem werd later een kneuzing geconstateerd, maar de captain vreest niet voor de rest van het toernooi. 'Ik heb hier zo lang naar uitgekeken. Dan vergeet je de pijn wel.'

Argentinie

Komende nacht wacht Argentinie als tegenstander. De stugge Zuidamerikanen, derde bij de laatste Olympische Spelen, hebben al sinds 1982 vrijwel dezelfde formatie en wonnen gisteravond probleemloos van Canada (3-0). Tegen Argentinie moet Nederland zijn ware kracht tonen. De Amerikanen maakten te veel fouten om Oranje echt te testen. Wel bleek afgelopen nacht de grote vechtlust van deze Nederlandse ploeg. 'Vergeet niet dat Amerikanen nooit opgeven. Die halen de moeilijkste ballen van de grond. Je moet ze breken. Dat is ons gelukt', aldus Brokking. 'We hebben', constateerde speler Henk-Jan Held, 'blijkbaar een team dat geschikt is om keihard te knokken.'

Van een echte WK-sfeer was tijdens de eerste wedstrijden in de hoofdstad Brasilia nog geen sprake. De ambitieuze president van de internationale volleybalbond FIVB, Ruben Acosta, kan dan wel wensen dat de belangrijke toernooien in deze tak van sport in grote sportpaleizen worden gespeeld, maar als er zoals bij de wedstrijd van Nederland slechts een paar duizend toeschouwers in een zaal met een capaciteit van 25.000 zitten heeft dat weinig zin. Het openingstreffen van gastland Brazilie (3-0 tegen de Tsjechoslowaken) werd in Rio de Janeiro wel goed bezocht met een aantal van rondom 25.000.

Cuba, met Italie de favoriet voor de wereldtitel, leed bijna een verrassende nederlaag tegen Bulgarije dat de eerste twee sets won. Het werd uiteindelijk toch nog 3-2. Bij de Bulgaren speelde de 2.10 meter lange Lubomir Ganev weer mee. Hij is bijna twee maanden uit de roulatie geweest. Bij zijn vorige bezoek aan Brazilie werd Ganev door een jonge straatrover in zijn voet geschoten.

    • Hans Klippus