Hongarije krijgt van VS steun na droogte

WASHINGTON, 19 okt. President Bush heeft de Hongaren noodhulp ter waarde van 47,5 miljoen dollar beloofd om de gevolgen te bestrijden van de ernstige droogte, die Hongarije en heel Zuidoost- en Oost-Europa dit jaar heeft getroffen.

De noodhulp krijgt de vorm van landbouwkredieten en garanties voor leningen. Bovendien heeft president Bush de internationale gemeenschap opgeroepen de Oosteuropeanen tegemoet te komen met kredietconcessies, om hen in staat te stellen hun economische problemen te boven te komen.

Bush deed zijn toezegging ter gelegenheid van het bezoek van de Hongaarse premier, Jozsef Antall, aan de Verenigde Staten. Hij vertelde Antall gisteren dat de bewegingsbeperkingen, waaraan Hongaarse diplomaten in de VS nog steeds zijn onderworpen, worden opgeheven en dat Hongarije een consulaat in Los Angeles mag openen. 'Hongarije is niet langer een democratie die zich vormt. Hongarije is een democratie, ' aldus Bush gisteren.

Volgens de Amerikaanse president moet het Internationale Monetaire Fonds (IMF) vijf miljard dollar uittrekken om de Oosteuropese landen met nieuwe kredieten te helpen. Hij beloofde Antall daar bij het IMF op aan te dringen.

Pag.13: Vervolg

Nieuwe kredieten voor Oost-zijn volgens de Amerikaanse president Bush des te noodzakelijker nu Oost-Europa zwaar wordt getroffen door de gevolgen van de Golfcrisis en door de droogte. 'We begrijpen dat het verlies van exportmarkten en de stijgende energieprijzen uw historische poging om de centraal geleide economie tot een markteconomie om te vormen, compliceert, ' aldus Bush.

Naast het IMF zou ook de Wereldbank meer moeten doen, met name op het gebied van de energie, en zou het Amerikaanse bedrijfsleven zich meer moeten inspannen om 'te weten te komen wat Hongarije te bieden heeft', zo zei Bush. (AP)