Frankrijk vraagt VN onderzoek wreedheden tegen aanhang Aoun

PARIJS, 19 okt. Frankrijk heeft de Verenigde Naties gevraagd een onderzoek in te stellen naar beschuldigingen over standrechtelijke executies van en wreedheden tegen aanhangers van de verslagen Libanese generaal Aoun.

Volgens berichten uit Libanon is na de vlucht van Aoun naar de Franse ambassade in Beiroet door Libanese en Syrische troepen op wrede wijze huisgehouden onder zijn aanhangers. De Franse televisie toonde gisteren in het lijkenhuis van Beiroet opgenomen beelden van mensen die met een nekschot om het leven waren gebracht of wier keel was doorgesneden. Eveneens gisteren riep de christen-democraat Jacques Barrot de Franse regering op protest aan te tekenen tegen de massamoord op 'tientallen geknevelde officieren'.

In het verzoek van de regering aan de VN wordt Syrie er niet rechtstreeks van beschuldigd wreedheden te hebben begaan, maar de formulering die gebruikt wordt maakt wel duidelijk dat Parijs daar weinig twijfels over heeft. Barrot, wiens partij nauwe banden onderhoudt met de maronitische gemeenschap in Libanon en die de regering Mitterrand ervan beschuldigde te berusten in de nederlaag van Aoun, sprak van een 'samenzwering van stilzwijgen'. 'Wij houden vast aan het recht van asiel, dat is prima, maar het is niet genoeg', aldus Barrot.

Pro-Syrische militiemensen in Beiroet hebben gisteren Habib al-Chartouni bevrijd, de man die ervan wordt verdacht in 1982 de Libanese president Bashir Gemayel te hebben gedood. De verdachte zat in een gevangenis die werd gecontroleerd door de militairen van de eind vorige week verslagen generaal Aoun. De man was lid van de door Damascus gesteunde Syrische Nationalistische Sociale Partij.

Inmiddels heeft Syrie de Libanese president Hrawi aangeboden mee te helpen aan de verdere ontbinding van andere gewapende Libanese groepen, zoals de Syrische strijdkrachten ook hebben bijgedragen aan de val van generaal Aoun. 'Volgens het akkoord van Taif kan de regering van Libanon Syrie om steun vragen bij de ontmanteling van de milities', aldus de Syrische minister van buitenlandse zaken Farouq al-Shara.

De Libanese premier Selim al-Hoss heeft inmiddels aangedrongen op de vorming van een regering van nationale verzoening, nu er een einde is gekomen aan de activiteiten van generaal Aoun. Hij bepleitte in een vraaggesprek met een Syrische krant voor een spoedig herstel van het gezag van de regering in Beiroet. (Reuter, AFP)