Felle aanval Shamir op Washington

TEL AVIV, 19 okt. De Israelische premier Yitzhak Shamir heeft vanmorgen in een vraaggesprek met het blad Maariv een ongekend felle aanval gelanceerd op de Amerikaanse president George Bush en diens minister van buitenlandse zaken, James Baker.

'Ik heb de indruk dat de Amerikanen niet weten hoe Irak aan te pakken en zich daarom met Israel bezig houden', zei hij naar aanleiding van de Amerikaanse instemming met het besluit van de Veiligheidsraad een VN-delegatie naar Jeruzalem te sturen. 'Bush en Baker zijn ziedend op ons. Wat willen ze van ons? Ze hebben alles in eigen hand. In Washington wordt beweerd dat Israels weigering (de VN-delegatie te ontvangen) de Amerikaanse inspanningen in de Golf saboteert. Dat is grote onzin. Wie verhindert hen zich met Irak bezig te houden', zei Shamir in dit vraaggesprek.

De Amerikaanse steun aan de Veiligheidsraadresolutie over Jeruzalem (na het doodschieten van 21 Palestijnen op de Tempelberg op 8 oktober) is volgens Shamir de aanleiding tot de vertrouwenscrisis tussen beide landen. Volgens Shamir hebben Bush en Baker om emotionele redenen de door Israel verworpen veiligheidsraadresolutie gesteund. 'Ze willen Israel de les lezen, ons op ons nummer zetten. Naar mijn oordeel vergissen zij zich. Zij leiden de aandacht van de Golf af.'

Shamir zegt niet uit te zijn op een botsing met de VS. Maar als het over de status van Jeruzalem als Israels soevereine hoofdstad gaat heeft hij geen andere keus dan het achterste van zijn tong te laten zien: Wat kan ik doen? Ik heb geen andere keus. Het is niet zomaar koppigheid. Er is sprake van een verschrikkelijke aantasting van Jeruzalem. We moeten ons standpunt verdedigen. Dat staat gelijk met ons bestaansrecht. Het gaat over onze onafhankelijkheid. Als we door de knieen gaan zal ons lot heel bitter zijn', aldus Shamir.