Erich Honecker

BERLIJN De handen wat parmantig op de rug, een gleufhoed op het hoofd in deze karakteristieke pose was gisteren na een jaar de Oostduitse leider Erich Honecker weer op de Duitse televisieschermen te zien. Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van Honeckers aftreden gisteren, had een team van de Berlijnse RIAS-televisie urenlang op de loer gelegen bij het ziekenhuis van de Sovjet-troepen in Beelitz bij Berlijn, waar vroegere staatsman al maanden wordt verpleegd. Hun moeite werd beloond: omringd door Sovjet-officieren maakte Honecker een wandeling door het park van het ziekenhuis, in gezelschap van zijn vrouw Margot, voormalig minister van cultuur van de DDR.

Vijf werknemers van het Openbaar Ministerie in West-Berlijn hebben inmiddels het gerechtelijk vooronderzoek tegen de voormalige Oostduitse partijleider en staatshoofd Honecker overgenomen van hun collega's in Oost-Berlijn. Volgens zijn advocaat, Friedrich Wolf, is Honecker overigens nog niet zo gezond, dat hij zou kunnen worden verhoord. De kans dat het ooit tot een strafvervolging tegen hem komt, lijkt klein. (Foto Reuter)