Doelstellingen van serie Art Kids te hoog gegrepen

'Wie zegt dat kunst altijd saai is die praat of hij een papegaai is'. Onder dit motto (afkomstig uit de titelsong) begint de Tros vanavond metde tiendelige jeugdserie Art Kids. De serie moet kinderen van 8 tot14 bewegen vaker naar een museum of galerie te gaan. Ook willen de makersvooroordelen over kunst en kunstenaars wegnemen, onder meer doorkinderen zelf kunst te laten maken. De programma's bestaan uit bezoekenaan musea en galeries, liedjes, interviews op straat, gesprekjes met deart kids zelf en les door 'de doctoranda', kunsthistorica en bedenkstervan de serie Hanny Beerens.

Eigenlijk is al bij de titelsong duidelijk dat de doelstellingen van de serie te hoog zijn gegrepen. Wie 'de Art Kids die zijn op de buis, de Art Kids daar blijf je voor thuis' rijmt, heeft meer gevoel voor populair-doen dan voor esthetiek. Leren kinderen kunst waarderen als een van de twee presentatoren (Jozef Custers en Herman Erbe, samen Circus Custers) voor het standbeeld van Rembrandt vertelt dat 'dit dus gebeurt als iedereen je helemaal te gek vindt' ?

De serie lijkt inderdaad in de eerste plaats bedoeld om duidelijk te maken dat kunst niet duf is. Voor de Nachtwacht zingen en swingen Custers en Erbe over 'Rembrandt, Rembrandt, Rembrandt van Rijn', die 'de opa van je opa van je opa had kunnen zijn'. Aan het einde van de eerste, geheel aan Rembrandt gewijde aflevering verklaart Custers dat hij het 'echt te gek' vond in het Rijksmuseum, 'en jullie ook he, art kids?'. Waarop de kinderen een ingestudeerd 'jeeee' jellen.

De enige pogingen tot educatie komen van 'de doctoranda', waarschijnlijk zo genoemd om het verschil tussen haar en de andere twee presentatoren duidelijk te maken. Zij vertelt dat Rembrandt licht en schaduw schilderde, legt uit wat er op de Nachtwacht gebeurt en heeft het zelfs eventjes over symboliek: de eikebladeren op de helm van de kruitjongen zijn een teken dat de schutterij onverslaanbaar is. Maar, vreemd fenomeen: terwijl de presentatoren te populair doen, is Beerens wel wat erg belerend.

Na de aflevering over Rembrandt volgt volgende week Herman Brood. De kinderen verbazen zich erover dat zijn tekeningen echte kunst zijn, Custers vindt het weer 'te gek'. Daarna komen nog 'Mondriaan versus grafitti', beeldhouwer Pieter d'Hont, de visie van Bennie Jolink ('Normaal') op kunst, het Van Abbemuseum, de kinderartotheek in Den Bosch en tenslotte fotografe Tjarda Sixma en videokunstenaar Michiel Vijselaars.

De laatste aflevering draait om de winnaars van de verschillende opdrachten. Elk deel wordt besloten met de opdracht een kunstwerk te maken, een tekening zoals Herman Brood die maakt of een collage die lijkt op de Nachtwacht. In de aflevering over Rembrandt zegt een van de art kids dat er nu nog kinderen zijn die liever met hun spelcomputer spelen, maar dat 'dit gaat veranderen'. Alle wizz kids zullen art kids worden. Maar dan moeten ze niet in de prijzen vallen. Elke week valt er een zakspelcomputer te winnen. De eerste prijs is zelfs een heuse Action Set, 'een spelcomputer met eindeloos veel mogelijkheden'.

    • Gretha Pama
    • Tv Vooraf
    • Nederland 2