Dobrovsky nieuwe minister in Praag

PRAAG, 19 okt. Lubos Dobrovsky, een voormalige dissident, is door president Havel benoemd tot minister van defensie. Hij is de eerste burger sinds meer dan veertig jaar aan het hoofd van het ministerie van defensie in Tsjechoslowakije. Dobrovsky volgt de eerder deze week ontslagen Miroslav Vacek op. De nieuwe minister behoorde in 1977 met Havel tot de oprichters van de burgerrechtenbeweging Charta 77 en was sinds december vorig jaar onderminister van buitenlandse zaken en officieel woordvoerder van dat ministerie. Na de Sovjet-invasie van augustus 1968 werd Dobrovsky, toen correspondent van de staatsradio in Moskou, ontslagen en uit de partij gezet. De daaropvolgende zeventien jaar voorzag hij in zijn levensonderhoud als stoker en glazenwasser. In november vorig jaar sloot hij zich met Havel aan bij het Burgerforum. (Reuter)