Cafes in Haarlem mogen toch twee uur langer open

DEN HAAG, 19 okt. De cafes en discotheken in de binnenstad van Haarlem mogen voorlopig in het weekeinde toch tot vier uur 's morgens open blijven. De Raad van State heeft gisteren het besluit van de Haarlemse burgemeester Schmitz om de sluitingstijd van de horeca te vervroegen naar twee uur, geschorst. De gemeente hoopte met dit besluit de overlast door cafebezoekers tegen te gaan. De Raad van State, ingeschakeld door acht horeca-exploitanten, vindt de beslissing onvoldoende onderbouwd en meent dat 'deze rigoureuze maatregel de horeca ernstige schade berokkent'. Ook zou de gemeente onvoldoende hebben onderzocht wat de consequenties zijn van het besluit. De afgelopen twee weekeinden leidden de vervroegde sluitingstijden tot rellen in de binnenstad. Gemeente, politie en horecabedrijven voeren binnenkort overleg over de problemen in Haarlem.