Bod op aandelen van systeemhuis R en V

ROTTERDAM, 19 okt. Bos Gooiland BV uit Veenendaal wil een bod uitbrengen op de aandelen van het Hengelose softwarebedrijf R en V Systems dat is genoteerd aan de Unlisted Securities Market, de parallelmarkt van de Londense beurs. Met het bod is een bedrag van 2 miljoen gulden gemoeid.

Bos Gooiland wil gesteund door Paribas Capital Markets R en V weer van de Londense beurs halen en doet een bod van 19 pence voor de 41 procent van de R en V aandelen die daar zijn verkocht. Groot-aandeelhouder P. W. M. Reinhard van R en V wil zijn 59-procent belang houden.

De koers van R en V dat twee jaar geleden voor 69 pence werd geintroduceerd schommelt nu rond de 15,5 pence. De aandelen worden gehouden door ongeveer 200 institutionele beleggers.

De beursnotering in Londen wordt volgens R en V beeindigd omdat R en V wegens tegenvallende resultaten in 1989 en 1990 niet kan genieten van de voordelen van een beursnotering, terwijl de bijbehorende verplichtingen tijdrovend en kostbaar zijn.

R en V is een systeemhuis dat softwarepakketten maakt voor de hardwaremerken waarvan de onderneming dealer is. In de eerste helft van dit jaar leed R en V een verlies van 480.000 gulden hoewel de omzet met 8,6 procent groeide tot 6,4 miljoen gulden. Kostenstijgingen in verband met herstrukturering waren daarvoor verantwoordelijk.

Bos Gooiland is een houdstermaatschappij met deelnemingen op het gebied van de detailhandel in suikerwerken (Chocodisco) en de metaalverwerkende industrie (DHN in Nijkerk). De deelneming in R en V wordt door Bos Gooiland gezien als een opstap naar investeringen in de informatie-technologie. Volgens Directeur M. Slotboom van Bos Gooiland heeft hij vooral vertrouwen in de nieuwe algemeen directeur H. Reitsma van R en V, die een oude vriend van hem is. R en V is volgens Slotboom een financieel gezond bedrijf en heeft alleen een 'upswing in de verkopen' nodig. Slotboom vertrouwt erop dat Reitsma daarvoor kan zorgen. De huidig commercieel directeur ir F. E. K. Kleiterp legt per 31 oktober zijn functie neer.

Het bod loopt tot 21 dagen na het verschijnen van het biedingsbericht en wordt gestand gedaan indien zich geen juridische ontwikkelingen voordoen die de geldigheid van het bod kunnen aantasten. Aaandeelhouders die niet op het bod ingaan kunnen daardoor minderheidsaandeelhouders in een niet ter beurze genoteerde onderneming worden, zo waarschuwt R en V. Grootaandeelhouder Reinhard zal als technisch directeur de directie versterken.