Beurzen omhoog in voetspoor Wall Street

ROTTERDAM, 19 okt. - De Amsterdamse effectenbeurs heeft de vriendelijke stemming van gisterenmiddag ook vanochtend vast kunnen houden. Daarbij werd het Damrak gestimuleerd door een stijging van Wall Street met bijna 65 punten en het aantrekken van de dollar. In Tokio zijn de koersen vandaag voor de vijfde achtereenvolgende dag gestegen.

AMSTERDAM De optimistische geluiden over een mogelijke vredesakkoord in de Golfregio konden de handel stimuleren. Na in het begin van de week nauwelijks bewogen te hebben, kon de CBS-stemmingsindex na een uur handelen stijgen met 0,8 punt tot 98,20.

Afgezien van enige dekkingsvraag van de optiebeurs en volgens handelaren vraag uit het buitenland gingen de koersen vooral in de uitgeverijsector sterk omhoog. Na de hoge winsten van VNU en Elsevier op donderdag konden die fondsen deze ontwikkeling ook vandaag voortzetten. VNU sprong fl.1,50 naar voren op fl.78 en Elsevier noteerde een plus van fl.1,60 op fl.80,10. Wolters Kluwer daarentegen was niet in trek en bleef staan op de slotkoers van fl.50,80 van gisteren.

Ook Fokker was een uitschieter op een overigens vriendelijke hoofdfondsenmarkt. Gisteren behaalde de vliegtuigbouwer al een winst van meer dan drie gulden en ook nu behaalde Fokker na een uur handelen een winst en wel van fl.1,60 op fl.39,50. Volgens handelaren was er vraag uit Londen. Verder speelt mee dat Fokker volgende week op de optiebeurs verhandeld mag worden.

De door overnemings- en fusiegeruchten getroffen havensector werd vandaag door de beleggers in de steek gelaten. Internatio-Muller zakte zelfs drie dubbeltjes naar fl.74,20. VOC bleef staan op de slotkoers van fl.40,80 van donderdag. Nedlloyd moest na de sterke winst op donderdag ook een dubbeltje terug naar fl.42,40.

Ook de financiele waarden stonden in de belangstelling. De NMB-Postbank trok fl.0,60 aan tot fl.40,60. De combinatie ABN Amro behaalde op fl.32,20 een winst van fl.0,30. Nationale-Nederlanden sprokkelde er zeven dubbeltjes bij op fl.53,30. Aegon schoof een gulden omhoog naar fl.115,20. Amev viel echter uit de boot met een winstje van fl.0,10 op fl.48,10.

De internationals trokken door de hoger dollar eveneens aan zij het dat de winsten nogal verschilden. KLM was procentueel koploper met een groei van fl.0,40 op fl.22,40 nu de olieprijzen zich op een lager niveau hebben gestabiliseerd. Akzo ging fl.0,40 omhoog naar fl.79,40 en Unilever zeven dubbeltjes naar fl.145,70. Philips, die volgende week met kwartaalcijfers komt, noteerde met fl.21,50 een winst van fl.0,10. Koninklijke Olie, die de afgelopen paar dagen niet zo populair was, steeg bescheiden met fl.0,20 tot fl.133,40.

Na de vriendelijke start op Beursplein 5 moesten de koersen wat gas terugnemen. De CBS-stemmingsindex daalde van 98,20 rond 11.00 uur naar 97,90 tegen het middaguur en bleef daarmee net boven de openingsstand van 97,80 hangen.

Een handelaar schreef de activiteit op de beursvloer voornamelijk toe aan dekkingsvraag en vraag uit het buitenland. 'Ik vertrouw de markt niet. Deze stijging gaat weer veels te snel. Want is er soms iets fundamenteels veranderd in de wereld?', vroeg hij zich af. De lokale fondsen waren na bijna twee uur handelen wat meer verdeeld. Getronics daalde fl.0,30 op fl.30,50. Nijverdal-Ten Cate kon daarentegen fl.0,70 stijgen tot fl.99,70. VRG verbeterde zich met vijf dubbeltjes op fl.58,50.

NEW YORK - De Newyorkse effectenbeurs is gisteren fors hoger gesloten. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen steeg met 64,86 punten tot 2.452,73, een winst van 2,7 procent. Er sloten 1.111 fondsen hoger en 452 lager. De omzet kwam uit op een flink totaal van 204 miljoen aandelen tegen 163 miljoen op woensdag.

De beurs werd gedurende de eerste uren van de handel vooral gesteund door een verdere daling van de olieprijzen. Toen die zich herstelden na berichten over hardhandige acties van het Israelische leger tegen Palestijnen vielen de koersen in eerste instantie iets terug. Aan het eind van de dag ging het echter weer flink omhoog. Handelaren schreven dat onder meer toe aan een reeks bevredigende kwartaalcijfers uit het Amerikaanse bedrijfsleven. Ook de inflatiecijfers over september vielen niet tegen.

TOKIO - - Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen boekte vandaag een stijging van 114,41 punten tot 24.481,49. Daarmee kwam de winst over de hele week op 2.162 punten ofwel 9,65 procent. De stemming werd positief beinvloed door de forse koerswinsten op Wall Street gisteren. Het Nikkei-gemiddlede bereikte een hoogste niveau van 25.003 punten, maar moest later weer terug als gevolg van winstnemingen. Het nemen van winst werd gestimuleerd door het nieuws dat de geldomloop in Japan de afgelopen twaalf maanden met twaalf procent is toegenomen. De omzet was met naar schatting 1,1 miljard aandelen de grootste van het jaar in Tokio tot dusverre.