Barometer

Karla Kip trippelde over het nog bedauwde erf, pikte hier en daar een graantje en scharrelde vervolgens richting drinkbak. 'Moge', tokte ze monter tot haar vriendin Klara, die al vrolijk stond te spetteren, 'lekker weertje he?' 'Nou, dat zal anders niet lang duren', tokte Klara zuinig terug met een bezorgde blik op de drinkbak. 'De barometer is sinds gisteren hard omlaag gegaan. Als er tenminste vannacht niemand uit de ren heeft zitten drinken.'

Vandaag gaan we een eenvoudige barometer maken, tevens geschikt als drinkbak voor gevederde vrienden. We hebben nodig: een fles, water en een kom.

Vul de kom halfvol met water en de fles voor ongeveer driekwart. Draai de fles vlug om en zet hem op zijn kop in de kom. De barometer is nu klaar. Zoals je ziet, zakt het water niet uit de omgekeerde fles in het kommetje, maar blijft het gewoon staan. Dat komt doordat de lucht met maar liefst 1 kilo per vierkante centimeter op het water in het bakje drukt en dat op zijn beurt het water in de fles omhoogdrukt.

Een barometer is een apparaat om de luchtdruk te meten. Veranderingen in de luchtdruk verraden iets over het weer: als de luchtdruk omhooggaat, betekent dat vaak een overgang naar mooi weer en als hij omlaag gaat is het verstandig om je paraplu in paraatheid te brengen.

Hoe werkt de barometer? Heel eenvoudig. Als de luchtdruk hoog is, wordt het water verder omhoog de fles ingedrukt dan als hij laag is. Aan de hoogte van de waterspiegel kun je dus direct zien hoe het met de luchtdruk gesteld is. Je kunt een papierstrook op de buitenkant van de fles plakken en daarop met potlood aantekenen hoe hoog de 'barometerstand' is op verschillende dagen, vooral als er in die tijd een spectaculaire weersomslag plaatsheeft.

De barometer is niet erg nauwkeurig, alleen al omdat er water uit de kom verdampt. Maar hij is wel heel geschikt als drinkbak voor vogels. Als een vogel uit het bakje drinkt, wordt het waterniveau in het bakje automatisch bijgevuld door het water uit de fles. Je hoeft dus niet telkens het drinkbakje zelf bij te vullen, maar kunt wachten tot de hele fles leeg is.

    • Felix Eijgenraam