Ambtenaar wegens verstrengeling van belangen geschorst

DEN HAAG, 19 okt. Op het ministerie van binnenlandse zaken is een hoge ambtenaar met onmiddellijke ingang geschorst, nadat het vermoeden was gerezen dat de man persoonlijke belangen heeft in een advieskantoor waaraan het departement een grote opdracht heeft verstrekt.

Veronica-Nieuwslijn bracht de zaak gisteren in de publiciteit. Directeur-generaal management en personeelsbeleid H. Pont schorste het afdelingshoofd gistermorgen, nadat hij door Veronica-Nieuwslijn met de beschuldiging aan het adres van de ambtenaar was geconfronteerd. Het betreffende afdelingshoofd werkt sinds midden jaren zeventig bij het ministerie. Hij richtte kort na zijn aanstelling een adviesbureau op. Volgens een woordvoerster van het ministerie heeft hij daar sinds begin jaren tachtig geen zakelijk belang meer in.

De ambtenaar heeft gisteren tegenover zijn meerdere wel erkend nog steeds bevriend te zijn met de huidige directeur van het adviesbureau. Volgens de woordvoerster had hij dit op zijn minst moeten melden toen het bureau probeerde een opdracht in de wacht te slepen. Het adviesbureau kreeg de grote opdracht, omdat de uitgebrachte offerte lager was dan die van de twee concurrenten.

Binnenlandse zaken probeert in anderhalve week het onderzoek af te ronden dat inmiddels is ingesteld naar een mogelijke belangenverstrengeling. De ambtenaar is voor deze periode geschorst om te voorkomen dat hij mogelijk bewijsmateriaal vernietigt of met collega's gaat praten. Als uit het onderzoek blijkt dat het afdelingshoofd voorinformatie naar het bevriende adviesbureau heeft doorgespeeld waardoor dit bureau een grotere kans maakte de opdracht te krijgen, kan ontslag op staande voet volgen. Volgens de woordvoerster heeft het ministerie, voorzover dat op deze korte termijn overzien kon worden, in de afgelopen vijftien jaar nooit eerder een opdracht aan het betreffende adviesbureau verstrekt. De VVD zal over deze kwestie vragen stellen aan minister Dales.