Zes maanden cel en boete in Leidse Schouwburg-affaire

DEN HAAG, 18 okt. De voormalige adjunct-directeur van de Leidse Schouwburg, de 48-jarige J. K., is vanochtend door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, wegens verduistering en valsheid in geschrifte. De eis was twee maanden hoger.

'Een zeer teleurstellende uitspraak. Mijn rechtsgevoel krijgt hierdoor een enorme knauw', aldus de reactie van K. 'Er wordt met twee maten gemeten', zei hij verder, verwijzend naar het vonnis tegen zijn toenmalige directeur, F. B. (55). Deze kreeg duizend gulden boete voor het declareren van etentjes met zijn vrouw als zakelijke onkosten en het 'zwart' betalen van een artieste. De officier, mr. J. van Ek, had tegen B. twee maanden voorwaardelijk en een boete van vijfduizend gulden geeist.

'De uitspraak bewijst dat het openbaar ministerie de zaak buitenproportioneel heeft aangepakt en ontzettend opgeblazen. Normaal zou een transactie zijn aangeboden', aldus B.'s raadsman, mr. L. Ph. J. baron van Utenhove. Dat de officier van justitie indertijd op zijn verzoek om een transactie niet inging, wekt volgens de raadsman de indruk dat het de officier 'veeleer om de publiciteit te doen was'.

In de 'schouwburgaffaire' is een bedrag van 132.000 gulden zoekgeraakt in de administratie. Hoewel dit geen van de directeuren ten laste is gelegd, zei rechtbankpresidente mr. E. Timmermans alleen over B. dat hij daarmee niets te maken heeft gehad. K.: 'Bij de behandeling van de zaak proefde ik dat dat meespeelde.'