'Vredesmacht van EG naar Rwanda'

BRUSSEL, 18 okt. De presidenten van Oeganda, Rwanda en Tanzania hebben voorgesteld een eventueel staakt-het-vuren in Rwanda onder toezicht te plaatsen van een vredesmacht van de twaalf EG-landen. De Belgische radio RTBF heeft dit vandaag gemeld. De Rwandese president Habyarimana zei tegen de Belgische premier Wilfried Martens dat hij het gisteren over een dergelijk voorstel in Tanzania eens is geworden met zijn Oegandese collega Yoweri Museveni en Ali Hassan Mwinyi van Tanzania. Habyarimana is inmiddels bereid vredesbesprekingen aan te gaan met de opstandelingen van het Rwandese Patriottische Front die strijden tegen het regeringsleger. Zaire heeft dinsdag onverwachts en zonder uitleg zijn 500 man troepen uit Rwanda teruggetrokken. De Zairezen waren sinds begin deze maand in het buurland om het regeringsleger te steunen na de invasie van het RPF vanuit Oeganda. (AP, AFP, Reuter)