Stadswacht in Leidsestraat schiet voetgangers te hulp

AMSTERDAM, 18 okt. De Leidsestraat in Amsterdam wordt sinds maandag als 'voetgangersgebied' bewaakt door de stadswacht. Een actie van drie weken moet het publiek ervan doordringen dat fietsers, bromfietsers en automobilisten hinderlijk of zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor wandelaars.

R. Leibbrand, assistent-hoofd van de Amsterdamse stadswacht, heeft tot zijn 'grote verbazing' geconstateerd dat fietsers 'inderdaad afstappen' als een surveillant dat vraagt. 'Wij hebben geen enkele bevoegdheid', zegt Leibbrand. Degene die staande wordt gehouden krijgt van de wacht in functie een kaartje uitgereikt waarop hem of haar wordt gevraagd af te stappen en met de fiets aan de hand verder te lopen.

Leibbrand: 'Wij kunnen slechts proberen mensen aan te spreken en ze staande te houden. Maar omdat de gemeentepolitie ook een oogje in het zeil houdt kunnen we gerust stellen dat het tot nu toe een succesvolle actie is. Bij mensen die niet willen afstappen gaat de politie bijvoorbeeld onderzoeken of de fiets wel helemaal in orde is.'

De Amsterdamse stadswacht is constant met ten minste tien man aanwezig. In totaal zijn ruim twintig stadswachten betrokken bij de actie. De winkeliers en de voetgangers hebben volgens Leibbrand verheugd gereageerd. Na de laatste actiedag, over drie weken, zullen de stadswachten regelmatig in de straat blijven surveilleren. 'Het gaat erom dat mensen het voetgangersgebied respecteren', zegt Leibbrand. 'Een voetganger moet in een winkelstraat niet steeds achterom hoeven kijken of er misschien een fietser aankomt.'