Speelplan voor WK volleybal kent hiaat

BRASILIA, 18 okt. Bij het wereldkampioenschap volleybal dat vanmiddag in Brazilie is begonnen, zijn na de eerste ronden alleen de landen op de laatste en vierde plaats in de poules uitgeschakeld voor een hoger eindklassering. De nummers 3 hebben in tegenstelling tot het bij de meeste andere takken van sport gehanteerde opzet nog kans en komen in een tussenronde na loting uit tegen de nummers twee uit de groepen om vier plaatsen in de kwartfinale. De poulewinnaars zijn direct geplaatst voor de laatste acht. Vanaf de kwartfinale geldt een knock-outsysteem.

De internationale volleybalfederatie FIVB laat vanaf dit jaar het mondiale titeltoernooi op deze wijze afwerken. Het belangrijkste doel hiervan is de nummers 3 in de poules met vier teams niet definitief te laten afvallen. Deze toernooi-opzet kent echter een hiaat. Om de poulewinnaars tijdens de tussenronde niet werkloos te maken, spelen deze vier teams onderling twee wedstrijden. Alle vier zijn echter ongeacht het resultaat van deze duels al zeker van een plaats bij de laatste acht. Zij spelen om een plaatstingscijfer in de kwartfinale.

Bij het WK voor vrouwen in China werd dit model onlangs al gebruikt. Het had in zoverre weinig effect dat in de tussenronde alle nummers 2 van de nummers 3 wonnen. Alleen het Nederlandse team van Peter Murphy wist in die fase een setje van Zuid-Korea af te snoepen. De drie andere ontmoetingen eindigden afgetekend in 3-0. De Nederlandse mannenbondscoach Harrie Brokking vindt het systeem acceptabel omdat het origineel is. Maar hij onderkent de nadelen. 'Het kan', zegt Brokking, 'dat er door al die lotingen (na de eerste ronde en na de tussenronde, red.) een vertekend beeld in de eindstand ontstaat. Wij kunnen straks eerste in de poule worden en daarna ook nog een andere groepswinnaar verslaan, maar dan toch meteen in de kwartfinale stranden, omdat we uitgerekend de sterkste nummer 2 treffen.'

In de praktijk zou dat Cuba of Italie kunnen zijn. Beide ploegen, de twee grote favorieten voor de wereldtitel, spelen namelijk in de eerste ronde in dezelfde poule.

Het optimisme van Brokking over de te verwachten prestaties van zijn eigen team is de afgelopen dagen in Brazilie alleen nog maar gestegen. De bondscoach kreeg duidelijkheid over het feit dat de Verenigde Staten, Olympisch kampioen in 1984 en 1988 en regerend wereldkampioen, met een zeer uitgehold team aan het WK deelneemt. Komende nacht speelt Oranje in zijn openingsduel tegen de Amerikanen. 'We moeten alleen uitkijken dat we ze door het ontbreken van verscheidene toppers niet onderschatten', aldus Brokking. 'Ik kwam de Amerikaanse coach Jim Coleman hier tegen en hij zei tegen me: ik heb dezelfde problemen als jij. Maar ik heb dus geen problemen. Ik ben uitermate tevreden.'

Nederland speelt in de poule (de hoofdstad Brasilia als standplaats) nog tegen Argentinie (vrijdag), een geroutineerde ploeg, en Canada (zaterdag), een gevaarlijke outsider.