Restoration 90

Gelijktijdig met de kunst- en antiekbeurs PAN (19 t/m 28 okt.) wordt volgende week in de RAI in Amsterdam de internationale vakbeurs voor restauratie- en conserveringstechnieken, Restoration 90 gehouden. Van 22 t/m 24 okt. kan men op deze beurs advies krijgen over behoud en restauratie van schilderijen, boeken, papier, juwelen, stoffen, tapijten, meubelen en huizen.

Verschillende restauratie-ateliers houden demonstraties op de beursvloer. Zo maakt Het Restauratie Gilde een zeventiende-eeuws doek schoon. Op de stand van het Algemeen Rijksarchief Den Haag kunnen bezoekers voorlichting krijgen over goede en slechte bergplaatsen voor boeken. Hoe prenten veilig opgeborgen kunnen worden, zet het Gemeente Archief Amsterdam uiteen.

Ruys Interieurs laat reconstructies zien van stoffen die zijn gebruikt bij de restauratie van Paleis Noordeinde en de Turkse Ambassade. Bezitters van een monumentaal pand kunnen informatie krijgen over onderhoud en restauratie van onder andere gevels, dakpannen, glas-in-lood. De Rijksdienst voor Monumentenzorg besteed aandacht aan het onderhoud van hout en riet.

Kleine restauratie-ateliers zijn te vinden in het Restauratorenpaviljoen. In totaal telt de beurs 177 deelnemers, waarvan veertig uit het buitenland komen. Bij de beurs wordt een driedaags congres georganiseerd met als centraal thema 'Cultureel erfgoed in een agressieve omgeving'. Het is voor het eerst dat deze van origine Zutphense beurs in de RAI wordt gehouden.

Verkeerde breedte Restauration 90, derde internationale vakbeurs voor restauratietechnieken. Amsterdam, RAI, Europaplein. 22 t/m 24 okt. Dag. 10-17u., di. 23 okt. 10-21u. Toegang fl.25, -. Gelijktijdig met Restoration 90 wordt in de RAI de kunst- en antiekbeurs PAN gehouden. Bezoekers die beide beurzen willen bezoeken betalen vijf gulden toeslag op hun Restoration 90-kaartje. Inl. 020-5491212.

NRC HANDELSBLAD Donderdag Agenda 18 tot 25 oktober 1990