Remy Cointreau voor 30 pct naar Schotse whiskystoker

LONDEN, 18 okt. De Schotse whiskystoker Highland Distilleries neemt een belang van 30 procent in Remy Cointreau, de Franse fabrikant van cognac, likeur en champagne.

De transactie (75,9 miljoen pond sterling, 255 miljoen gulden) is een nieuw voorbeeld van het streven van drankenconcerns om hun marktpositie in Europa te versterken met het oog op de eenwording van de EG-markt eind 1992.

Highland Distilleries koopt converteerbare obligaties die kunnen worden omgewisseld in 20 procent van het aandelenkapitaal van Orpar, het moederbedrijf van Remy Cointreau.

Orpar verkoopt op zijn beurt zijn Schotse distilleerderij Glenturret aan Highland.

Highland financiert de transactie uit de verkoop aan Orpar van zijn belang van 12,7 procent in de Schotse whiskyfabrikant Macallen-Glenlivet.

Verder investeren Higland en de aan Higland gelieerde Schotse whiskystoker Robertson en Baxter elk 14,9 miljoen pond in een joint venture HRB Investments. Dat gebeurt eveneens met converteerbare obligaties waarmee ze nog eens 10 procent verwerven in Orpar.

De familie Heriard Dubreuil, die Orpar controleert, kan op haar beurt maximaal tien procent van de aandelen Highland verwerven.

De twee ondernemingen werken al sinds 1988 samen bij de verkoop. Highland Distilleries produceert met het merk Famous Grouse de meest verkochte whisky in Schotland. Dit merk moet nu ook, via het distributienetwerk van Remy Cointreau, internationaal gaan meetellen. Remy Cointreau distribueert Famous Grouse al twee jaar in Frankrijk

Remy Cointreau ontstond eind vorig jaar door een samengaan van cognagfabrikant Remy Martin en likeurfabrikant Cointreau. De omzet bedraagt ongeveer zes miljard franc (twee miljard gulden). Het bedrijf is de op twee na grootste cognacproducent ter wereld en beschikt met zijn Piper Heidsieck en Krug ook over belangrijke champagnemerken.

De overeenkomst bevestigt nog eens dat Franse bedrijven in de internationale drankenindustrie begeerde partners zijn, vooral als het gaat om cognac. Het Britse concern Grand Metropolitan heeft een verkoopovereenkomst met het Franse Remy Martin, en het Britse Guinness een gezamenlijke onderneming met het Franse LVMH (Hennessy). De Canadese drankengigant Seagram is eigenaar van het Franse Martell en de Britse Allied-Lyons heeft banden met het Franse Courvoisier. (Reuter)