Prijs Cinekid voor film uit Denemarken

AMSTERDAM, 18 okt. Tot besluit van het Amsterdamse jeugdfilmfestival Cinekid is gistermiddag in Amsterdam de jaarlijkse Cinekid Award 1990 toegekend aan de Deense film Mamma mia en ik van Erik Clausen. De jury, bestaande uit Fried Bachus (consulent jeugd-podiumkunsten in Den Bosch), Els Kuiper (VPRO-jeugdtelevisie), Karst van der Meulen (jeugdfilmmaker) en Joyce Roodnat (NRC Handelsblad), roemde de bekroonde film als 'diepzinnig, anarchistisch, vrolijk en origineel' en prees de 'emotionele acteursregie'. Mamma mia en ik zal komend seizoen in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Naast een volwassen jury waren er ook jongeren-jury's actief. De kinderjury (acht tot twaalf jaar) bekroonde de Canadese produktie Vincent and Me van Michael Rubbo. De jeugdjury (dertien tot zeventien jaar) gaf een door het Cultureel Jeugd Paspoort ingestelde prijs aan het eveneens Canadese De zonnedansen van Bruce Pittman.

De publieksprijs, toegekend op basis van tijdens het festival gehouden enquetes, was voor de Deense film Het mirakel van Valby, die deze week in Nederland is uitgebracht.