PGGM verkoopt Grand Cypress project in VS

ROTTERDAM, 18 okt. Het pensioenfonds voor de gezondheidszorg PGGM heeft zijn pestigieuze Grand Cypress project in Florida verkocht aan een Japanse groep.

Niet bekend

De verkoop is tot stand gebracht via bemiddeling van H. Vonhof, de van Transol afkomstige voormalige directeur van de beleggingsafdeling van het PGGM, die zich ruim een jaar geleden zelfstandig in de Verenigde Staten heeft gevestigd. Hij ontvangt daarvoor een 'bemiddelingsfee' zo bevestigt het PGGM.

Het luxe-project vlak naast Disney World met een Hyatt Hotel, verschillende bungalows, tal van recreatievoorzieningen en een door Jack Niklaus ontworpen golfbaan was 'tot de laatste theelepel' eigendom van het PGGM en de rentabiliteit was volgend de woordvoerder zoals verwacht.

Om het project zijn vooraanstaande positie op de Amerikaanse markt te laten houden, zijn volgens het PGGM echter grote investeringen noodzakelijk. Gezien het beleid om risico's te spreiden wilde het PGGM liever verkopen. In 1983 werd al gesproken over een totale investering van 600 miljoen dollar.

Het PGGM heeft na verkoop van Grand Cypress nog 766 miljoen dollar belegd in Amerikaans onroerend goed, uitsluitend kantoorgebouwen. Het totaal belegd vermogen van het PGGM is 37 miljard gulden.

Toen het PGGM begon met het Grand Cypress project, probeerde het pensioenfonds tegelijkertijd de onroerend goed portefeuille te spreiden door Wereldhave over te nemen. Wereldhave wist dat evenwel te vermijden. De intocht van het PGGM op de Amerikaanse markt voor onroerend goed was destijds niet onomstreden, maar kreeg de toestemming van de beleggingscommissie onder leiding van voormalig Ser-voorzitter dr J. de Pous.

De koper van Grand Cypress is de op Hawaii gevestigde Kyo-ya Company, die meerdere hotels bezit.