Overvloed aan voedsel in Bagdad

ROTTERDAM, 18 okt. Ruim twee maanden na de afkondiging van een handelsembargo door de Verenigde Naties tegen Irak ligt er in de winkels in Bagdad en andere grote Iraakse steden een overvloed aan fruit, groente en ingeblikt voedsel. Dit meldt John Burns, een correspondent van de New York Times, vanuit Bagdad.

Diplomaten in Bagdad zijn van mening dat het nog maanden of zelfs een jaar kan duren voor het bewind van de Iraakse leider, Saddam Hussein, onder druk zal komen door voedseltekorten in het land.

Niettemin, zo meldt Burns, sluiten de diplomaten niet uit dat het embargo Irak toch spoedig in moeilijkheden zal brengen. Ze verwachten dat het gebrek aan reserve-onderdelen voor militaire en civiele doeleinden evenals het gebrek aan bepaalde chemicalien binnen afzienbare tijd nijpend zal worden.

Westerse waarnemers in Bagdad zeggen dat in hotels steeds meer zaken kapot gaan zonder te worden gerepareerd. Ook stranden steeds meer motorvoertuigen omdat er geen nieuwe onderdelen en reservebanden meer zijn.

In tegenstelling tot de beweringen van Saddam Hussein dat veel Iraakse kinderen hongerlijden, menen de diplomaten dat niemand in Bagdad op het ogenblik honger lijdt. Weliswaar hebben veel Irakezen hun dieet moeten aanpassen en zijn de prijzen van sommige goederen aanzienlijk gestegen, maar andere levensmiddelen zijn zelfs beter verkrijgbaar dan voor de Golfcrisis. Zo zijn er veel meer melk en melkpoeder, aardappelen, pruimen, druiven en kaas te koop dan in jaren het geval is geweest in de Iraakse hoofdstad.

De diplomaten schrijven deze overdaad volgens Burns vooral toe aan de plundering op grote schaal van Koeweit. De Irakezen halen tonnen graan uit Koeweitse pakhuizen en slepen grote voorraden ingeblikt voedsel naar Irak.

Op de langere termijn is daarnaast van groot belang dat Irak ook kan rekenen op goederen die via Turkije en Iran worden gesmokkeld. Zowel Iran als Turkije hebben zich verplicht het embargo van de VN na te leven, maar waarnemers hebben herhaaldelijk vrachtauto's zien rijden in de richting van de Iraakse grens.