Ook brandstoftoeslag op vakantiereizen met de bus

ROTTERDAM, 18 okt. Busreizigers moeten met ingang van 15 december een toeslag betalen als gevolg van de stijgende brandstofprijs. Zo wordt een retour naar Oostenrijk tien tot vijftien gulden duurder. Dat is circa tien procent meer dan de reisgidsen voor deze winter vermelden.

Dat heeft algemeen directeur F. Fransen van Arke woensdag bekendgemaakt.

Het besluit de prijs te verhogen is weliswaar nog niet officeel genomen, maar Franssen verwacht dat alle grote busondernemingen met de tariefverhoging zullen instemmen.

De prijs van brandstof is volgens hem afgelopen maanden zo drastisch toegenomen dat de busbedrijven die niet meer voor hun rekening kunnen nemen. 'Arke heeft er al tussen de 180.000 en 200.000 gulden extra voor moeten betalen, ' aldus Fransen.

De duurdere brandstof beinvloedt volgens Fransen het boekingspatroon voor de vliegreizen in de komende winter bij Arke nauwelijks: 'Wij zien tot nu toe een een kleine stijging op de Europese bestemmingen. Dat is vooral te danken aan de sterke opleving van de Canarische eilanden. Het vaste land van Spanje verliest overigens nog steeds aan populariteit.'

Als gevolg van de Golfcrisis ziet de Arke-directeur wel een daling van de interesse voor reizen naar het Verre Oosten. 'Een psychologische kwestie. Reizigers durven niet meer over de Golf te vliegen.'

Arke verwacht 1990 af te sluiten met een nettowinst van circa acht miljoen gulden, terwijl de omzet dit jaar groeit van 710 naar 760 miljoen gulden.