Lufthansa neemt Interflug pas over na saneringsbeurt

BONN/ FRANKFURT 18 okt. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil de Oostduitse luchtvaartmaatschappij Interflug in afgeslankte vorm geheel overnemen.

Lufthansa heeft dit gisteren voorgesteld aan het ministerie van verkeer in Bonn. Dinsdag trok Lufthansa verrassenderwijs zijn aanvraag voor een deelneming van 26 procent in Interflug in.

Lufthansa wil dat het aantal werknemers bij Interflug wordt verminderd van 3.500 tot 1.500. De maatschappij is bereid 650 a 750 werknemers van Interflug over te nemen. Pas als de sanering, rond 1 juli 1991, voltooid is zal er over een overnamesom worden gesproken, aldus Lufthansa. Tot die tijd moet de sanering van Interflug gebeuren door de 'Treuhandgesellschaft', de trust die in de voormalige DDR het voormalige staatseigendom moet saneren en privatiseren.

Lufthansa, voor 51 procent eigendom van de Duitse overheid, trok de aanvraag voor een gedeeltelijke overneming in met als argument dat Duitse staat sinds de eenwording op 3 oktober ook eigenaar van Interflug is geworden. Daardoor zou er een situatie zijn ontstaan die ruimte biedt voor andere ontwikkelingen, aldus Lufthansa dinsdag, doelend op een saneringsoperatie die ten laste zou komen van de Duitse staat daarmee bevestigend wat Interflug-directeur Andreas Kramer gisteren in deze krant al vermoedde.

Lufthansa liet gisteren weten dat er door de veranderde situatie ook niet meer van concurrentie kan worden gesproken. Deze opmerking is duidelijk gericht aan het adres van het Duitse kartelbureau, dat ook al bij de deelneming van 26 procent had laten doorschemeren dat Lufthansa een al te dominante positie op de Duitse markt zou krijgen. (DPA)