Klacht om 'beledigend' boek over rol van islam

AMSTERDAM, 18 okt. De Anne Frank-stichting dient vandaag een klacht in bij de officier van justitie tegen auteur en uitgever van het gisteren verschenen boek 'De ondergang van Nederland, land der naieve dwazen'.

De stichting, die strijdt tegen discriminatie op grond van etnische afkomst of geloofsovertuiging, vindt het boek op grond van artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht beledigend en krenkend voor de islamitische minderheid in Nederland. Het boek is geschreven door een zekere 'Mohammed Rasoel' en uitgegeven door Gerard Timmer Producties in Amsterdam.

Bij de brief aan de officier van justitie zijn ter illustratie enkele passages uit het boek gevoegd. Maar, zegt een woordvoerder van de stichting, 'het hele boek ademt een sfeer van discriminatie'. Toen een medewerker van de stichting het boek gisteren wilde kopen, bleek dat verschillende boekhandels in Amsterdam het om principiele redenen niet verkopen.

Het Nederlands Centrum Buitenlanders heeft aanvankelijk overwogen een civiele procedure te beginnen om het boek te laten verbieden, maar ziet daar vanaf omdat 'dat te veel gratis publiciteit zou betekenen', aldus directeur Mohammed Rabbae. Hij acht de kans groot dat ook het Centrum een strafklacht zal indienen tegen het boek of de klacht van de Anne Frank-stichting zal ondersteunen.

Niet bekend