Kim Il Sung: onder voorwaarden is top met Roh mogelijk

PYONGYANG/ SEOUL, 18 okt. De Noordkoreaanse president Kim Il Sung is bereid zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Roh Tae Woo te ontmoeten, zodra het overleg tussen de premiers van beide landen tot 'goede resultaten' heeft geleid.

Kim zei dit vandaag tijdens een gesprek met de Zuidkoreaanse premier Kang Young Hoon, die daarmee een driedaags bezoek aan Pyongyang afsloot. In december zullen de premiers in Seoul een derde ronde van besprekingen houden.

De 78-jarige Kim die in 1950 het sein gaf tot de invasie van Zuid-Korea, ontving Kang in zijn presidentieel paleis, een vesting even buiten de hoofdstad. De Zuidkoreaanse premier had een brief bij zich van president Roh waarin deze schreef 'de uitdrukkelijke wens' te hebben voor een topontmoeting 'waar en wanneer dan ook'. Kim reageerde niet negatief op het verzoek van Roh, maar stelde zich uiterst voorzichtig op door een top afhankelijk te maken van de voortgang van de besprekingen op het niveau van de premiers.

'Wilt u alstublieft uw best doen (tijdens het overleg), zodat de top zo snel mogelijk kan plaatshebben', zei Kim tegen zijn Zuidkoreaanse gast. De Noordkoreaanse leider zei dat op een topontmoeting met Roh dezelfde onderwerpen ter sprake zouden komen als tijdens de huidige dialoog tussen de premiers. Het belangrijkste onderwerp is steeds de mogelijke eenwording van het streng communistische noorden en het kapitalistische zuiden.

Kang Young Hoon en de Noordkoreaanse premier Yon Hyong Muk sloten vandaag hun besprekingen af zonder een formele overeenkomst. De partijen bespraken mogelijkheden voor het terugbrengen van de bewapening aan beide zijden van de grens en voor het vinden van een vreedzame oplossing van de Koreaanse kwestie. Noord- en Zuid-Korea sloten in 1953 een wapenstilstand ter beeindiging van de Koreaanse oorlog, de vrede is nooit getekend. (AFP, AP, Reuter)