Indiase regering wankelt na dreigement van hindoe-partij

NEW DELHI, 18 okt. In India dreigt een kabinetscrisis na het dreigement van de Bharatiya Janata Partij (BJP), een fundamentalistische hindoe-partij, de steun aan de regering van premier V. P. Singh in te trekken. De BJP is een fel voorstander van de bouw van een hindoetempel op de plaats van een moskee in de stad Ayodhya, waar op 30 oktober een begin mee zou worden gemaakt. Singh had moslims en hindoes gevraagd te praten over een compromis.

De BJP hield gisteren een spoedvergadering na de massale deelname aan een hindoe-processie naar Ayodhya die was georganiseerd door de voorzitter van de BJP, L. K. Advani. De vergadering nam een resolutie aan waarin staat dat de regering de gevoelens van de hindoes dient te respecteren en moet instemmen met het verplaatsen van de moskee en met de nieuwbouw van een hindoetempel.

Ayodhya, 500 kilometer ten zuidoosten van New Delhi, is voor hindoes 80 procent van de 800 miljoen Indiers is hindoe, 10 procent islamiet een heilige stad. Fundamentalistische hindoes zeggen dat de moskee in Ayodhya 460 jaar geleden werd gebouwd nadat een hindoetempel ter ere van de god Rama was verwoest. Hindoes en moslims ruzien al jaren om de status van Ayodhya, vorig jaar vielen ten minste 1.000 doden bij de godsdiensttwisten.

De BJP, die niet in de regering zit, beschikt over 88 zetels in het Indiase parlement. Singhs minderheidsregering, bestaande uit vijf partijen, heeft de stemmen van de BJP en van twee communistische partijen nodig om te kunnen overleven. 'Wij zullen de steun aan de regering intrekken als de Rath Yatra (de religieuze processie) tot staan wordt gebracht of wordt verstoord', zei partijvoorzitter Advani gisteren. Indiende BJP haar dreigement doorzet zal dit vrijwel zeker leiden tot de val van de tien maanden oude regering Singh.

Premier Singh, wiens regering ook onder druk staat wegens het omstreden banenplan voor de laagste kasten, heeft nog niet gereageerd op het ulitimatum van de BJP. (AP, AFP, Reuter)