Havel stuurt minister van defensie weg

PRAAG, 18 okt. President Havel van Tsjechoslowakije heeft gisteren minister van defensie Miroslav Vacek ontslagen en premier Calfa benoemd tot zijn voorlopige opvolger. Een reden voor het ontslag is niet gegeven.

Uit de omstandigheden rondom het ontslag kan worden afgeleid dat het Havel er vooral om gaat dat het ministerie van defensie in de toekomst wordt geleid door een burger. Vacek is generaal.

Op Vacek is de afgelopen maanden kritiek geuit. Hij zou, als stafchef van de Tsjechoslowaakse strijdkrachten in de twee jaar die voorafgingen aan de vreedzame revolutie van eind vorig jaar, op de hoogte zijn geweest van plannen binnen de strijdkrachten om met geweld in te grijpen en de macht over te nemen toen het regime dagelijks door grote aantallen demonstranten in de verdrukking raakte. Vacek zou dit jaar tijdens het parlementaire onderzoek gegevens over die plannen hebben achtergehouden. Daarnaast is de aarzeling van de minister bij het doorvoeren van hervormingen binnen de strijdkrachten, zijn langdurige lidmaatschap van de communistische partij, een vermeende aarzeling bij het ontslag van communistische kaders uit het leger en een gebrek aan gevechtsbereidheid van de strijdkrachten verweten.

President Havel prees minister Vacek gisteren uitvoerig, zoals hij ook in het recente verleden herhaaldelijk heeft gedaan. Volgens de president heeft Vacek vorig jaar verhinderd dat het leger de macht greep en dit jaar alle bevelen en aanwijzingen loyaal opgevolgd. Bovendien heeft Vacek volgens Havel meegewerkt aan hervormingen binnen de strijdkrachten.

Vacek trad in november vorig jaar als stafchef af, zes dagen nadat de massademonstraties tegen het socialistische bewind hadden geleid tot het aftreden van de partijleiding. Minister werd hij in december. (Reuter)