Frans-Duitse brigade nu officieel begonnen

BOBLINGEN, 18 okt. De Duits-Franse brigade, het eerste voorbeeld van geintegreerde militaire samenwerking in West-Europa, is gisteren met een parade op het vliegveld Renningen, in de buurt van Stuttgart, officieel haar activiteiten begonnen. De Franse minister van defensie, Jean-Pierre Chevenement, en zijn Duitse collega, Gerhard Stoltenberg, namen de parade af. De brigade bestaat uit 4200 militairen die zijn verdeeld over vijf plaatsen in Zuid-Duitsland. De Franse president Mitterrand en de Duitse bondskanselier Helmut Kohl namen twee jaar geleden het besluit tot de instelling van de gemeenschappelijke brigade, die met de modernste wapens is uitgerust.

'Het voedsel in de Duitse kazernes is niet hetzelfde als in de Franse kazernes', aldus de Franse commandant van de gezamenlijke brigade, brigade-generaal Jean Sengeisen, 'maar onze jongens hebben zich heel goed aan de nieuwe situatie aangepast.' Op de vraag of hij al Frans sprak, zei een Duitse luitenant: 'Een beetje, we krijgen elke week drie tot vier uur Franse les.' De gezamenlijke brigade heeft vooral een symbolische functie en zou geen grote gevechtskracht hebben. Zo blijven Franse en Duitse militairen hun eigen uniformen dragen, gebruiken ze ook verschillende wapens en rijden ze in verschillende voertuigen. 'De Franse hebben vier wielen, de Duitse hebben er zes', aldus minister Chevenement. De eenheid staat ook buiten de commandostructuur van de NAVO, aangezien Frankrijk in 1966 zich militair van deze organisatie losmaakte. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van defensie zei dat de ervaringen met de gemeenschappelijke brigade van betekenis kunnen zijn voor het mogelijk opzetten van een multi-nationale Europese strijdmacht.

Frankrijk zal vanaf 1991 de troepen die in Duitsland gelegerd zijn sinds de Tweede Wereldoorlog uit dat land terugtrekken. Het gaat in totaal om 51.000 militairen. Dat heeft de Franse staatssecretaris van defensie, Gerard Renon, gisteren in Parijs meegedeeld. (DPA, AP)